Milioane de euro, cheltuite pentru centre de informare turistică în care nu intră nimeni

Publicat: 28 03. 2016, 18:14
Actualizat: 06 06. 2018, 07:17

Centrele de informare turistică au toate dotările necesare: de la angajați, mobilier și calculatoare noi până la hărți digitale, iar construirea fiecărui centru a costat între 180.000 și 200.000 de euro.

În comuna Șiria, centrul de vizitare turistică are o formă ce amintește de piramide, iar primarul Valentin Bot spune că a mutat angajatele centrului de turism la primărie pentru a nu avea cheltuieli cu căldura.

„Avem un centru de informare turistică la Galșa (sat ce aparține de comuna Șiria – n.r.), construit și inagurat în 2015. Sper ca să-și desfășoare activitatea cum trebuie acest centru pentru am avut nevoie, având în vedere că noi avem aici la Șiria peste 20 de obiective turistice. Bineînțeles că dorința noastră e să menținem acest centru, nu avem de gând să-i dăm o altă destinație pentru că vrem să dezvoltăm turismul. Doar că sunt momente în care într-adevăr nu sunt vizitatori, iar timpul probabil că va rezolva și problema vizitatorilor în aceste centre de infomare turistică.”, a declarat, pentru MEDIAFAX, primarul comunei Șiria, Valentin Bot.

Localnicii însă îl contrazic pe primar și spun că de anul trecut nu au mai văzut pe nimeni pe la centrul care se află în satul Galșa. Comuna Șiria are pontențial turistic, acolo existând ruinele unei cetăți, dar și două muzee.

Comuna Păuliș este în Podogoria Aradului, are ca atracții turistice un muzeu și celebrul Monumentul al Eroilor de la marginea DN7, iar primăria ar vrea să înființeze în centrul turistic și un dispensar medical.

„Chiar dacă nu integral o să o folosim, dar ne dorim să o menținem în continuare, având în vedere că avem unele investiții în turism în derulare în comună. Se poate folosi doar de o mică sală pentru un dispensar, cabinet medical, în momentul în care se va deplasa medicul de aici în localitatea Barațca (satul în care e construit centrul – n.r.) să poată să consulte acolo pacienți, acolo nu există dispensar și ar fi deosebit de util o cameră un dispensar, care este separată de centrul de informare, deci e în aceeași clădire, dar se poate ultiliza ca și cabinet medical”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, primarul comunei Păuliș, Petru Nicoară.

În comuna Vladimirescu, aflată chiar lângă municipiul Arad, centrul pentru de informare turistică e construit între în mijlocul unui cartier rezidențial nou și nici măcar localnicii nu au auzit de el, cu atât mai puțin turiștii. După trecerea perioadei de 5 ani în care trebuie să-i păstreze destinația, autoritățile locale iau în calcul posibilitatea să amenajeze o grădiniță în locul centrului turistic.

În județul Arad există peste 30 de centre de informare turistică.16 dintre acestea au fost construite la sate.