Milionarul Costel Cășuneanu, despăgubit cu 4.000 de euro de CEDO
Costel Cășuneanu, inculpat pentru trafic de influență în același dosar cu Cătălin Voicu, ar urma să fie despăgubit de statul român cu 4.000 de euro, pentru condițiile în care a stat în detenție timp de cinci zile și încălcarea dreptului la viață privată, potrivit unei decizii date marți de CEDO.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg în prezintă pe Cășuneanu ca fiind un fost om de afaceri care a încheiat mai multe contracte cu statul pentru reabilitarea de drumuri și care locuiește în Oituz, județul Bacău.
El este inculpat în dosarul de corupție în care mai sunt judecați și fostul senator Cătălin Voicu, Florin Costiniu și Marius Locic.
În acest caz, la 21 mai 2010, pe atunci senatorul Cătălin Voicu, judecătorul Florin Costiniu și oamenii de afaceri Costel Cășuneanu și Marius Locic au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pentru trafic de influență, complicitate la trafic de influență, cumpărare de influență și, respectiv, fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Costel Cășuneanu, ca și Costiniu și Locic, a stat în arest preventiv din 8 până în 12 aprilie 2010.
Pe baza articolului 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care interzice tortura și pedepsele și tratamentele inumane, Cășuneanu s-a plâns la CEDO de condițiile de detenție, în special de faptul că celula a fost supraaglomerată și de lipsa de igienă, se arată în decizia Curții.
El a mai susținut, invocând articolul 8 din Convenție, care stipulează dreptul la respectarea vieții private și de familie, că autoritățile au dat presei file din dosarul său, în special interceptări ale convorbirilor sale telefonice.
Constatând încălcarea celor două articole invocate, CEDO a decis ca lui Locic să îi fie plătită suma de 4.000 de euro cu titlul de daune morale.
Decizia a fost luată de o cameră inferioară a CEDO și nu este definitivă, oricare dintre părți putând solicita, în termen de trei luni, trimiterea cauzei la Marea Cameră. Un complet de cinci judecători va decide, în acest caz, dacă se impune reexamninarea, caz în care Marea Cameră va da o decizie definitivă. În caz contrar decizia de marți va deveni definitivă.
La 1 iunie 2012, Costel Cășuneanu a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru cumpărare de influență, judecătorii instanței supreme suspendându-i executarea pedepsei pentru un termen de încercare de șapte ani, după ce a cooperat cu procurorii și judecătorii, contribuind, prin declarațiile pe care le-a dat, la aflarea adevărului și la justa soluționare a cauzei. Concret, Cășuneanu a demascat limbajul disimulat folosit de Cătălin Voicu în mai multe convorbiri telefonice interceptate.
În rezoluțiile de începere a urmăririi penale și în ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale procurorii au susținut că, în perioada iulie – septembrie 2009, Cătălin Voicu, „prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator”, a primit de la Costel Cășuneanu, în două tranșe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) și 200.000 de euro, în schimbul intervenției pe lângă magistrați din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție (Florin Costiniu, președintele Secției civile-n.r.), în vederea adoptării unei soluții favorabile societății comerciale la care omul de afaceri era asociat.
De asemenea, în august 2009, Voicu ar fi pretins și primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă polițiști pentru a-i determina să propună o soluție favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.
În aceeași cauză, în a doua jumătate a anului 2009, Voicu ar fi cerut unor persoane cu influență în sfera politică să îi acorde sprijin politic în ocuparea unei funcții în Guvern, în schimbul intervențiilor sale pe lângă magistrați din cadrul Tribunalului București și ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, în vederea pronunțării unor hotărâri favorabile în dosare în care respectivele persoane aveau interese.
Florin Costiniu, fost președinte al Secției civile și de proprietate intelectuală a instanței supreme, a fost trimis în judecată pentru complicitate la trafic de influență, Costel Cășuneanu, asociat la SC PA&CO Internațional SRL Bacău, pentru cumpărare de influență, iar Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, pentru cumpărare de influență, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu fapte de corupție, participație improprie la fals intelectual la legea contabilității în legătură cu fapte de corupție.
În 22 aprilie, la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), vor avea loc pledoariile finale ale părților în recursul formulat de atât de inculpați, cât și de procurori, față de hotărârea din acest caz luată anul trecut, la 1 iunie, de un complet de trei judecători al aceleiași instanțe.