Mineri blocați în subteran la Roșia Montană, în semn de protest față de respingerea proiectului

Mineri blocați în subteran la Roșia Montană, în semn de protest față de respingerea proiectului
Cel puțin 15 mineri s-au blocat miercuri în subteran în semn de protest față de respingerea proiectului Roșia Montană.
Publicat: 11/09/2013, 12:58
Actualizat: 04/09/2019, 05:07

Aproximativ 20 de mineri s-au blocat miercuri în subteran în semn de protest față de respingerea proiectului Roșia Montană, solicitând începerea lucrărilor.

Locuitorii din Roșia Montană cer locuri de muncă și susțin că proiectul respins ieri de Senat le-ar fi adus un venit stabil care să îi ajute să își întrețină familia.

Persoanele care s-au blocat în subteran se află în Galeria Cătălina-Monulești, unde desfășurau lucrări de reabilitare a galeriei miniere, a declarat liderul Sindicatului Viitorul Mineritului din Roșia Montană, Cristian Albu. O parte dintre minerii blocați în subteran amenință cu greva foamei.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcoveț, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că în cadrul protestului de la suprafață nu au avut loc incidente, precizând că acțiunea nu este autorizată.

Prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer, a declarat pentru MEDIAFAX că a fost informat că o parte dintre protestatarii de la Roșia Montană s-au blocat în subteran și că alte persoane ar dori să recurgă la această formă de protest.

Feneșer a spus că va merge de urgență la Roșia Montană pentru a discuta cu protestatarii, susținând că disperarea oamenilor „a ajuns la cote maxime”.

Prefectul a mai afirmat că a cerut autorităților competente să ia toate măsurile pentru siguranța protestatarilor care s-au blocat în subteran.

Marți, aproximativ 500 de persoane au protestat în localitate, solicitând guvernanților să se deplaseze în zonă și să nu se mai opună proiectului minier. Manifestările continuă și astăzi, cu aproximativ 300 de persoane.

Proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roșia Montană a primit, marți, raport negativ din partea Comisiei pentru administrație publică, organizarea teritoriului și protecția mediului din Senat și din partea Comisiei Juridice.

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, că în situația respingerii proiectului privind Roșia Montană consecința negativă este „ștergerea județului Alba de pe harta economică”, menționând că dorește ca toți parlamentarii PSD să voteze în cunoștință de cauză și nu pe „criterii politice”.

Din 1 septembrie, în centrul Capitalei și în mai multe orașe din țară au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană.

Duminică seară, peste 7.000 de persoane care se opun proiectului minier de la Roșia Montană au blocat centrul Capitalei, la Universitate, după un marș. Proteste similare au avut loc duminică în mai multe orașe din țară, între care Cluj-Napoca, Brașov, Alba Iulia, Bistrița, Sfântu Gheorghe, Suceava și Iași.

Compania Gabriel Resources a transmis luni, într-un comunicat, că va analiza toate opțiunile posibile în cazul respingerii propunerii legislative privind dezvoltarea proiectului Roșia Montană, inclusiv transmiterea unei notificări formale referitoare la intenția de a iniția o acțiune în instanță.

Protestele au fost declanșate după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Potrivit proiectului de lege aprobat de Guvern, exploatarea minieră de la Roșia Montană propusă de compania roșia Montană Gold Corporation „este de utilitate publică și de interes public național deosebit”.

Exploatarea minieră ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârșitul acestui an, iar participația statului ar crește cu încă 5,69%, la 25% din acțiuni, dar condiționat de emiterea la timp a tuturor autorizațiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources și Roșia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Compania Roșia Montană Gold Corporation deține la Roșia Montană (județul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint.

Investiția Roșia Montană, blocată de mai mulți ani din cauza disputelor privind protecția mediului, a fost inclusă în Planul național de investiții și locuri de muncă lansat, în urmă cu o lună, de Guvern și prezentată ca proiect de „exploatare cu noi standarde de mediu” de unde statul estimează beneficii de 78% din ceea ce generează proiectul.

Compania Gabriel Resources deține în prezent 80,69% din proiectul Roșia Montană, restul fiind în posesia statului prin compania Minvest.

Dan Lungu, [email protected]

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Protest în fața universității împotriva lui Călin Georgescu! Peste 400 de tineri au strigat „Nu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dispar bancomatele. Schimbare totală pe piața bancară. Cum vei mai retrage bani
Amestecul Rusiei în alegerile din România. Poziţia lui Georgescu față de Ucraina dă de bănuit
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Cum și-a apărut Angela Merkel moștenirea politică?