Minerii blocați în subteran în minele din Valea Jiului au renunțat la protest, ieșind la suprafață. Ce promisiune li s-a făcut

Minerii blocați în subteran în minele din Valea Jiului au renunțat la protest, ieșind la suprafață. Ce promisiune li s-a făcut
Publicat: 19/07/2013, 22:17
Actualizat: 19/07/2013, 22:17

Minerii blocați în subteran în minele din Valea Jiului au renunțat la protest, vineri seară, după ce le-a fost prezentat contractul semnat între SNIMVJ și CEH, potrivit căruia societatea va putea vinde cărbune până la sfârșitul anului la prețul stabilit prin algoritmul impus de legislația europeană.

Potrivit președintelui Sindicatului „Huila”, Domokos Laszlo, cei aproximativ o mie de mineri de la cele trei unități din Valea Jiului – Petrila, Paroșeni și Uricani – au renunțat la protest și au ieșit la suprafață, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a spus că noul director al Societății Naționale Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), Aurel Anghel, le-a prezentat ortacilor contractul prin care societatea va putea vinde cărbune până la sfârșitul anului, fiind vorba despre 220.000 de tone, iar prețul cu care se va face livrarea este cel stabilit prin algoritmul impus de legislația europeană.

Aurel Anghel a fost directorul Minei Paroșeni, un înlocuitor pentru această funcție urmând să fie numit în zilele următoare.

Joi, aproximativ 200 de mineri din schimbul I de la Mina Paroșeni, sucursală a Societății Naționale Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), au refuzat, după terminarea programului de lucru, să iasă din subteran, nemulțumiți că reprezentanții Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu le preiau cărbunele.

Totodată, minerii au cerut ca premierul Victor Ponta și ministrul Economiei, Varujan Vosganian, să vină în Valea Jiului, la discuții, pentru a se asigura că aceștia cunosc problemele pe care le au ortacii.

Numărul protestatarilor din subteran a crescut pe măsură ce s-au alăturat ortaci din celelalte schimburi și la minele Petrila și Uricani, astfel că, vineri, aproximativ o mie de mineri de la cele trei unități miniere ale SNIMVJ erau blocați în subteran.

Vineri după-amiază, aproximativ 500 dintre minerii aflați în subteran la Mina Paroșeni au decis să intre în greva foamei, considerând că sunt disprețuiți și ignorați de forurile decizionale.

De asemenea, 18 ortaci au fost aduși la suprafață după ce s-au simțit rău, doi dintre ei fiind transportați de ambulanțe la spital.

Tot vineri, la Prefectura Hunedoara au avut loc discuții privind identificarea unei soluții care să deblocheze situația creată. La întâlnire au participat, pe lângă directorii celor două societăți, Petre Drăgoescu (SNIMVJ) și Daniel Andronache (CEH), și secretarul de stat în Ministerul Economiei, Bogdan Badea, directorul general adjunct în Ministerul Economiei, Sorin Găman, și prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu, iar în urma discuțiilor s-a stabilit încheierea unui contract-cadru între cele două societăți.

Contractul-cadru pentru furnizarea cărbunelui energetic, care se va încheia între Societatea Națională Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) și Complexul Energectic Hunedoara (CEH), va stipula cantitatea de cărbune, iar prin anexe lunare se va stabili prețul de achiziție a cărbunelui, în funcție de prețul cărbunelui provenit din țări terțe UE, influențat de costul transportului acestuia la utilizatorul final, CEH, dar și de evoluția pieței de energie electrică, potrivit unui comunicat de presă, de vineri, al Prefecturii Hunedoara.

Potrivit sursei citate, contractul se va încheia în cursul zilei de vineri, prin grija celor doi reprezentanți ai companiilor aflate în relații comerciale.

Directorul SNIMVJ, Petre Drăgoescu, a demisionat, vineri, din funcție, după ce Guvernul a decis ca societatea să treacă, de săptămâna viitoare, în subordinea Ministerului Energiei, ea urmând să fie condusă de un reprezentant PSD.

Drăgoescu a fost înlocuit în funcție de Aurel Anghel, directorul Minei Paroșeni și membru PSD, fiind cumnatul deputatului PSD de Valea Jiului Cristian Resmeriță.

Societatea Națională Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) are în componență trei unități miniere – Petrila, Paroșeni și Uricani, huila extrasă de la aceste mine având un singur cumpărător – Complexul Energetic Hunedoara.

Reprezentanții CEH afirmă că nu pot prelua cărbune din Valea Jiului fiindcă depozitele de la termocentralele Mintia și Paroșeni sunt pline, iar energia electrică produsă de complex nu se vinde în această perioadă a anului, fiind scumpă.

La sfârșitul anului 2012, Termocentrala Mintia, parte a CEH, a făcut un import de 455.000 de tone de cărbune despre care un audit, solicitat de directorul complexului, Daniel Andronache, relevă că nu era oportun.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii...
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
De ce întârzie UEFA verdictul în cazul meciului România- Kosovo. Când ar putea veni decizia
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Poluarea din New Delhi a depășit de 60 de ori limita de siguranță