Unul dintre protestatari, Gelu Baroiu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că angajații de la Exploatarea de Uraniu Crucea sunt în conflict atât cu Federația Sindicatelor din Uraniu, cât și cu Compania Națională a Uraniului.
El a menționat că minerii au mai multe revendicări.
Astfel, protestatarii cer respectarea contractului colectiv de muncă, cu creșterea salariului în funcție de inflație și de creșterea salariului minim pe economie, respectarea grilei de salarizare pentru munca în subteran, acordarea a cinci salarii minime pe ramură la ieșirea la pensie, modificarea bazei de calcul a pensiei, creșterea alocației de hrană de la 10 la 14 lei, acordarea de bilete de tratament, acordarea de premii de Ziua Minerului, Paște și Crăciun, în valoare totală de de 800 de lei, dar și demisia conducerii sindicatului din companie, pe care o acuză că nu le-a reprezentat corect interesele.
La protest participă și mai mulți mineri pensionari care sunt nemulțumiți de modul în care li s-a calculat pensia.
Protestatarii, care sunt adunați în fața sediului sucursalei, așteaptă ca în cursul zilei la fața locului să vină prefectul Florin Sinescu, cu care să discute despre revendicările lor.
Protestele la Exploatarea de Uraniu Crucea au fost declanșate luni dimineață, când minerii din primul și al doilea schimb au refuzat să mai lucreze și s-au adunat la sediul administrativ al unității, ei susținând că lichidarea pe luna decembrie a fost mai mică decât în mod normal, diferența fiind de 200 de lei.
Prefectul județului Suceava, Florin Sinescu, confirma că nemulțumirea minerilor a fost generată de faptul că au primit salariile diminuate, el susținând că a discutat cu directorul sucursalei Crucea a Companiei Naționale a Uraniului, Constantin Proboteanu, care i-a spus că nemulțumirile nu sunt legate de nerespectarea contractului colectiv de muncă, valabil până în iunie 2015, și care a fost respectat.
La rândul său, directorul general al Companiei Naționale a Uraniului, Ioan Moraru, susținea, luni, că minerii de la Exploatarea de Uraniu Crucea au primit toți banii, suma despre care angajații spun că a fost diminuată fiind plătită ulterior, el spunând că nu înțelege care este rostul protestului.
Ioan Moraru a spus că minerii au primit inițial cu 200 de lei mai puțin întrucât compania nu se putea încadra în fondul de salarii pentru anul 2014, dar că s-au pus cei 200 de lei la loc, fiind incluși în lichidarea pe luna ianuarie a anului 2015.
El a mai susținut că minerii urmau să primească primă de Crăciun cuprinsă între 300 și 500 de lei cu încadrarea în fondul de salarii, iar la sfârșitul anului trecut aceștia au primit primă de 500 de lei și că au fost respectate toate prevederile contractului colectiv de muncă, valabil până la 1 iulie 2015, și nu înțelege care este motivul acestui protest.
În martie 2014, peste 200 de mineri de la Exploatarea Minieră de Uraniu Crucea s-au blocat în subteran timp de mai multe ore, ei solicitând creșterea cu 14 la sută a salariilor și acordarea de prime în cuantum de 600 lei.
Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcțională din țară, având două puncte de lucru – Crucea și Botușana.