Minerii de la Paroșeni blocați în subteran cer ca Ponta și Vosganian să vină în Valea Jiului

Publicat: 18 07. 2013, 23:52
Actualizat: 05 02. 2016, 18:32

Cei aproximativ 200 de mineri din schimbul unu de la Mina Paroșeni, care s-au blocat în subteran după terminarea programului de lucru, cer ca premierul Victor Ponta și ministrul Economiei, VarujanVosganian, să vină în Valea Jiului, la discuții, negocierile cu reprezentanții CEH intrând în impas.

Aproximativ 200 de mineri din schimbul unu de la Mina Paroșeni, sucursală a Societății Naționale Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), au refuzat, joi, după terminarea programului de lucru, să iasă din subteran, nemulțumiți că reprezentanții Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu le preiau cărbunele.

Directorul Petre Drăgoescu a participat, joi dimineață, la o discuție la Termocentrala Mintia, cu directorul general al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Daniel Andronache, pentru a găsi soluții și a stabili împreună modul prin care cărbunele din Valea Jiului să fie preluat.

În urma discuției, directorul CEH, Daniel Andronache, a declarat corespondentului MEDIAFAX că a oferit o soluție minerilor, despre care crede că va detensiona situația.

„Pentru a debloca toată situația, luăm toată marfa (huila – n.r.) în custodie, până își stabilește prețul (SNIMVJ – n.r). Din punctul meu de vedere, li se ia toată cantitatea. Vom face proces-verbal de predare-primire și demarăm livrările. Conducerea CEH vrea să încheie cu SNIMVJ un contract-cadru. Acesta nu va cuprinde nici cantitatea de cărbune pe care o vom prelua de la minele neviabile (Petrila, Paroșeni și Uricani – n.r.) și nici prețul gigacaloriei”, a declarat Daniel Andronache.

Potrivit sursei citate, cantitatea de cărbune și prețul vor fi stabilite prin acte adiționale în funcție de necesitățile CEH.

Minerii de la Paroșeni blocați în subteran au primit, joi după-amiază, pachete cu hrană rece, conținând conserve, pâine și brânză topită, dar și apă, de la reprezentanții Sindicatului Huila, câțiva ortaci ieșind la suprafață pentru a lua mâncarea.

Întrebați de corespondentul MEDIAFAX dacă vor accepta soluția propusă de directorul CEH, minerii au declarat că solicită ca ministrul Economiei, Varujan Vosganian, și premierul Victor Ponta să vină în Valea Jiului să discute cu ei, pentru a se asigura că aceștia sunt corect informați despre problemele lor.

Ei au declarat corespondentului MEDIAFAX că „soluția nu este agreată, fiindcă preluarea cărbunelui în custodie nu înseamnă livrare și vânzare, ci doar o amorțire a situației”.

Ortacii au spus îl așteaptă însă pe directorul Societății Naționale Închideri Mine Valea Jiului, Petre Drăgoescu, pentru a le comunica oficial soluția oferită de reprezentanții Complexul Energetic Hunedoara la revedicările lor.

Ei au precizat că alți aproximativ 100 de mineri, care vor intra în mină în schimbul trei, la ora 18.00, sunt deciși ca la finalul programului de lucru să li se alăture.

Până în prezent, directorul Societății Naționale Închideri Mine Valea Jiului, Petre Drăgoescu, a comunicat soluția oferită de directorul general al CEH minerilor de la Petrila, aceștia respingând oferta.

Potrivit liderului sindicatului „Huila”, Domokos Laszlo, cei 202 ortaci de la Mina Paroșeni, care au lucrat în schimbul unu, nu au mai ieșit din subteran după terminarea programului, oamenii fiind nemulțumiți că, de la începutul acestei săptămâni, Complexul Energetic Hunedoara – singura piață de desfacere pentru cărbunele din Valea Jiului – nu le-a mai preluat huila.

„Nemulțumirea oamenilor este justificată și ne-au anunțat încă de la intrarea în șut că vor recurge la acest gest. În această lună, Complexul Energetic Hunedoara a preluat doar o singură săptămână cărbune de la noi, și atunci, doar pentru că știau că am anunțat un miting de protest. Producția realizată pe această lună este de doar 40 la sută, iar noi nu mai avem unde însiloza cărbunele pe care l-am extras”, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, Domokos.

Potrivit sursei citate, și cei circa 85 de ortaci care au intrat în schimbul doi, pe care îl vor încheia la ora 18.00, au spus că se vor alătura colegilor care au refuzat să iasă din subteran.

Pe de altă parte, personalul de la suprafață – angajații din birouri și de la ateliere – va rămâne la locurile de muncă după terminarea programului, în semn de solidaritate cu minerii blocați în subteran.

La rândul lor, minerii din schimbul doi de la minele Petrila și Uricani au declarat că vor rămâne în subteran după ce își termină programul.

„Dacă nu începem să livrăm, o să fim nevoiți să plecăm acasă, în concediu neplătit. Am ajuns bătaia de joc a celor care conduc această activitate”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Ioan Temneanu, președintele sindicatului de la Mina Petrila.

Consiliul de Administrație al CEH s-a întrunit, miercuri, la București pentru a discuta problema livrării cărbunelui de la SNIMVJ și a decis că directorul general al CEH, Daniel Andronache, trebuie să stabilească dacă are nevoie de acest cărbune și prețul cu care îl cumpără, astfel încât situația economică a complexului să nu fie afectată.

Societatea Națională Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) are în componență trei unități miniere – Petrila, Paroșeni și Uricani, huila extrasă de la aceste mine având un singur cumpărător – Complexul Energetic Hunedoara.

Reprezentanții CEH afirmă că nu pot prelua cărbune din Valea Jiului fiindcă depozitele de la termocentralele Mintia și Paroșeni sunt pline, iar energia electrică produsă de complex nu se vinde în această perioadă a anului, fiind scumpă.

La sfârșitul anului 2012, Termocentrala Mintia, parte a CEH, a făcut un import de 455.000 de tone de cărbune despre care un audit, solicitat de directorul complexului, Daniel Andronache, relevă că nu era oportun.