Minerii din Valea Jiului, obligați să intre în concediu 4 zile; sindicatele au făcut plângere la ITM
Minerii de la unitățile Lonea, Livezeni, Vulcan și Lupeni, aparținând Societății Naționale a Huilei, sunt obligați să își ia patru zile de concediu de odihnă la sfârșitul lunii, pentru „eficientizarea activității”, sindicatele depunând o sesizare la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).
Consiliul de Administrație al Societății Naționale a Huilei a decis, marți, la București, ca, la sfârșitul lunii iunie, minerii de la cele patru unități miniere viabile – Lonea, Livezeni, Vulcan și Lupeni – să intre în concediu de odihnă, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Președintele sindicatului Muntele, Petre Nica, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că decizia nu a ținut cont de opoziția liderilor de sindicat.
„Doar un fost director de mină, actualmente membru al CA (Florin Stan – n.r.) a înțeles să se opună acestei hotărâri care nu are, din punctul nostru de vedere, nici măcar efectele economice anunțate. Nu suntem de acord cu această măsură, pentru că este una pripită, luată în forță, ignorând drepturile angajaților și poziția sindicatului. Nu din cauza minerilor s-au blocat depozitele de la Mintia, ci din cauza cărbunelui importat anul trecut”, a spus Petre Nica.
Astfel, reprezentanții sindicatului Muntele au depus, miercuri, o sesizare la ITM Hunedoara, în baza căreia au solicitat un punct oficial referitor la legalitatea acestei decizii.
La rândul său, președintele CA al SNH, Dana Barbu, a declarat că decizia a fost impusă de situația economică a societății.
Joia trecută, 21 de mineri de la Mina Lonea, unitate care aparține Societății Naționale a Huilei (SNH), s-au blocat în subteran, nemulțumiți că administrația voia să îi oblige să intre în concediu de odihnă. Ei au ieșit la suprafață după circa patru ore de negocieri.
Conducerea Societății Naționale a Huilei solicitase sindicatului Muntele să fie de acord ca angajații să intre în concediu de odihnă patru zile, în ultima săptămână a lunii iunie, aceasta fiind o altă măsură înspre „eficientizarea activității”.
Sindicaliștii nu erau de acord cu propunerea, spunând că la unitățile miniere din Valea Jiului activitatea în subteran trebuie asigurată permanent pentru a nu pune în pericol securitatea locurilor de muncă. Astfel, instalațiile de aeraj care împiedică acumularea metanului în subteran nu pot fi oprite.
Mai mult, la nivelul SNH există, potrivit situațiilor întocmite până acum la unitățile miniere, aproximativ 50 de angajați care și-au epuizat zilele de concediu de odihnă și care vor trebui programați la serviciu în acele zile.
În 13 iunie, ministrul Energiei, Constantin Niță, declara, într-o conferință de presă organizată la Termocentrala Paroșeni, că minerii din Valea Jiului ar putea să nu mai lucreze câteva zile la finalul lunii iunie, pentru a diminua piederile Societății Naționale a Huilei.
La începutul lunii iunie, la solicitarea Complexului Energetic Hunedoara, entitate energetică care trebuie să fuzioneze cu Societatea Națională a Huilei, producția de huilă a fost diminuată cu circa 40.000 de tone, respectiv până la 80.000 de tone. Reducerea producției a fost provocată de importul de cărbune făcut de Termocentrala Mintia la finalul anului 2012.