Ministerul Agriculturii a închis târgurile de animale din cauza pestei porcine

Publicat: 23 11. 2019, 12:23
1-swine-fever

Ministerul Agriculturii i-a răspuns, la începutul lunii noiembrie, deputatului PNL Sorin-Ioan Bumb, că interzicerea organizării de târguri pentru animale a fost dispusă de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), etapizat, ca o măsură de control privind prevenirea extinderii pestei porcine africane (PPA).

„Începând cu mai 2016, ca urmare a notificării unui focar de pesă porcină africană în Ucraina, au fost închise târgurile, aglomerările și expozițiile de animale, pentru specia suine, în 8 județe considerate la risc de introducere a PPA (SM, MM, SV, BT, IS, VS, GL, TL). Din iulie 2018, ca urmare a analizei anchetelor epidemiologice a focarelor de PPA din România, s-a dispus suspendarea pe o perioadă nedeterminată a tuturor târgurilor de aimale autorizate sanitar veterinar de pe teritoriul României”, precizează instituția în răspunsul la interpelarea deputatului PNL.

Decizia Ministerului Agriculturii a fost motivată de: „evoluția agresivă a focarelor de pestă porcină africană pe teritoriul României; răspândirea virusului la distanțe mari și confirmarea lui în zone în care nu evoluase boala; vârful sezonier al bolii (perioada iunie-septembrie) în care nu s-au confirmat un număr mare de focare într-un timp scurt; perioada de incubație a virusului în care animalele nu manifestă semne clinice de boală, dar pot transmite virusul; analiza anchetelor epidemiologice care a demonstrat că principalele surse de virus sunt reprezentate de: mistreți, oameni, hrănirea porcilor cu legume, iarba proaspătă provenite din zone afectate de PPA la mistreți, comerț cu animale aflate în perioada de incubație sau chiar bolnav”.

Concluzia formulată de instituție a fost aceea că se impune menținerea interzicerii târgurilor și aglomerărilor de animale.

„Deși pe termen scurt, unele măsuri restrictive pot da impresia unei frâne economice a micilor producători, pe termen lung este protejat întregul sector de creștere al porcilor”, a completat sursa citată.

Deputatul PNL de Alba Sorin-Ioan Bumb a adresat, la finalul lunii octombrie, o întrebare Ministerului Agriculturii prin care cerea explicații privind închiderea târgurilor de animale.

„În numeroase zone din România, între care și județul Alba, târgurile de animale au fost închise ca urmare a epidemiei de pestă porcină africană. Deși această epidemie afectează doar suinele, a devenit imposibilă tranzacționarea bovinelor sau ovinelor și a păsărilor, situația generând grave prejudicii pentru crescătorii de animale din mediul rural, care nu-și mai pot valorifica produsele și care rămân fără surse de venit din acest motiv”, arată liberalul în interpelarea transmisă Ministerului.

De asemenea, deputatul PNL a solicitat să știe motivul pentru care nu mai este posibilă deschiderea târgurilor în vederea tranzacționării altor animale, în afară de porci.

„Vă rog să-mi comunicați motivul pentru care s-a decis închiderea totală a târgurilor de animale, de ce nu este posibilă deschiderea acestor târguri pentru tranzacționarea altor specii de animale, în afară de porci, precum și ce măsuri aveți în vedere pentru susținerea crescătorilor de bovine, ovine sau păsări, astfel încât aceștia să-și poată valorifica producția în zonele în care târgurile de animale sunt închise”, a conchis liberalul.