Ministerul Apărării a anunțat în ce fază este procedura de achiziție a primelor sisteme de rachete „HIMARS”
„În prezența secretarului de stat Mircea Dușa și a șefului Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă, la sediul Ministerului Apărării Naționale a fost
finalizată luni, 26 februarie, procedura legală de achiziție a primelor trei sisteme de rachete „HIMARS”, prin semnarea scrisorii de ofertă și acceptare (Letter of Offer and Acceptance – LOA) specifică Programului Foreign Military Sales – FMS”, arată Ministerul Apărării Naționale (MApN), într-un comunicat de presă MEDIAFAX.
Programul de achiziție se derulează conform aprobării Parlamentului României, în cadrul unui contract de stat atribuit de Guvernul României, Guvernului Statelor Unite ale Americii.
Legea nr 46/2018 pentru realizarea „Capabilității de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” a fost adoptată, miercuri 21 februarie, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, și promulgată de Președintele României vineri, 23 februarie.
„Achiziția sistemelor de rachete „HIMARS” constituie pentru România un interes esențial de securitate, deoarece prin realizarea acestei capabilității se asigură întărirea securității naționale și regionale, acest demers contribuind totodată în mod semnificativ la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii”, arată MApN.
Sistemul de rachete HIMARS reprezintă un vârf de tehnologie pe plan mondial, fiind unul dintre cele mai fiabile sisteme de acest tip testate în luptă, fiind utilizat, printre alții, de Forțele Terestre și de Corpul de Infanterie Marină ale SUA, potrivit sursei citate. România, în calitatea sa de stat membru al NATO și UE, are obligația să continue și să își intensifice eforturile naționale pe dimensiunea de apărare și securitate.
Prin dotarea cu sistemul HIMARS, Forțele Terestre Române vor dispune, pentru îndeplinirea misiunilor specifice, de un sistem cu precizie ridicată, credibil, flexibil și eficient, pentru a contribui la descurajarea unei agresiuni împotriva României sau aliaților și articularea unui răspuns adecvat la provocările actuale și viitoare ale mediului de securitate.