Prima pagină » Economic » Ministerul de Finanţe a împrumutat joi 1,54 mld. lei de la bănci

Ministerul de Finanţe a împrumutat joi 1,54 mld. lei de la bănci

Ministerul de Finanţe a împrumutat joi 1,54 mld. lei de la bănci
Ministerul de Finanţe a împrumutat joi 1,54 mld. lei de la bănci / Sursă Foto: Pixabay - Caracter Ilustrativ

Ministerul Finanțelor a redeschis o emisiune de titluri scadentă în iunie 2026, împrumutându-se cu 1,54 mld. lei faţă de nivelul de 600 mil. lei programat, la o dobândă anuală de 2,38%.

Volumul total al cererii a fost de 2,6 mld. lei

Volumul total al cererii a fost de 2,6 mld. lei din care ofertele competitive au totalizat 2,39 mld. lei, iar cele necompetitive 218 mil. lei. Din valoarea nominală adjudecată de 1,54 mld. lei, suma oferita de bănci în nume şi cont propriu s-a ridicat la 1,36 mld lei, iar în contul clienţilor la 30 mil. lei.

Valoarea ofertelor necompetitive a fost de 150 mil. lei.

Ministerul de Finanţe a redeschis, la începutul acestei săptămâni, o emisiune de obligaţiuni scadente în septembrie 2031 şi s-a împrumutat cu 801,7 milioane lei, peste volumul programat de 500 milioane lei, la un cost mediu anual de 3,09%, în diminuare cu 31 puncte bază raportat la nivelul înregistrat la licitaţia din decembrie, arată o analiză a Băncii Transilvania.

În luna ianuarie, Ministerul Finanțelor a programat licitaţii pe piaţa internă în volum de 5,1 miliarde lei, cu 14,9% sub nivelul realizat în luna decembrie 2020.

Ministerul Finanțelor a decis menținerea a trei facilități fiscale

Ministerul Finanţelor a decis, la începutul lunii ianuarie, menţinerea a trei facilităţi fiscale, iar contribuabilii care aveau datorii la buget în 31 martie 2020 pot cere anularea dobânzilor şi a penalităţilor de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale.

Termenul până la care aceștia pot solicita Fiscului acest lucru este 31 martie 2021, inclusiv, termen care a fost prelungit prin OUG nr. 226/2020, se arată în comunicatul Ministerului de Finanțe.

1. Debitorii care doresc să beneficieze de ștergerea dobânzilor și a penalităților pentru întârzieri, prevăzută de OUG nr. 69/2020, trebuie să achite integral obligaţiile fiscale principale restante la data de 31 martie 2020 până la data depunerii cererii pentru anulare, să achite integral obligaţiile fiscale principale şi accesorii restante exceptate de la amnistia fiscală şi să depună toate declaraţiile fiscale obligatorii completate corect şi conform cu realitatea.

Este important de menționat că, prin această decizie, practic Fiscul dă semnalul că în această perioadă de trei luni – ianuarie – martie 2021 – contribuabilii încă sunt păsuiți și îndemnați să își plătească datoriile restante la 31 martie anul trecut. Au timp, pe de o parte, să și le achite, dar și, pe de altă parte, să solicite anularea sumelor penalizatoare care s-au adunat pentru neplata acestora la termen.

2. O altă facilitate fiscală menţinută de Ministerul Finanţelor până la 31 martie 2021, inclusiv, este eşalonarea simplificată, acordată pentru sume de peste 500 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv 5.000 de lei, în cazul persoanelor juridice, dispusă prin OUG nr. 181/2020.

Conform MFP, contribuabilii care doresc să beneficieze de această facilitate fiscală trebuie să solicite acest lucru până la 31 martie 2021, să fi depus toate declaraţiile fiscale obligatorii completate corect şi conform cu realitatea, să-şi fi plătit toate obligaţiile bugetare restante la data declarării stării de urgenţă, să nu se afle în procedura insolvenţei sau în dizolvare sau să i se fi stabilit răspunderea potrivit legislaţiei privind insolvenţa şi/sau răspunderea solidară.

Pot beneficia de eşalonarea simplificată şi debitorii care beneficiază deja de eşalonare la plată, conform Codului de procedură fiscală. Eşalonarea simplificată presupune plata unei dobânzi de 0,01% pe zi de întârziere, jumătate din dobânda uzuală prevăzută de Codul de procedură fiscală, fără constituirea de garanţii.

3. Obligaţiile principale restante pentru care contribuabilii pot beneficia de mecanismul restructurării prevăzut în OG nr. 6/2019 se extinde şi la cele restante în perioada 31 iulie – 31 decembrie 2020.

Celelalte termene prevăzute în OG nr. 6/2020 rămân neschimbate (termenul-limită pentru notificarea intenţiei de a beneficia de acest tip de restructurare a obligaţiilor fiscale este 31 martie 2021, iar cel pentru cererea de restructurare este 30 iunie 2021).

Radu Cristian ... vezi toate articolele