Prima pagină » Știri » Ministerul Educației: Academia de Muzică, în locul Spitalului de Urgență Cluj

Ministerul Educației: Academia de Muzică, în locul Spitalului de Urgență Cluj

Ministerul Educației: Academia de Muzică, în locul Spitalului de Urgență Cluj
Ministerul Educației propune darea imobilului și a terenului pe care s-a început construcția Spitalului de Urgență Cluj în administrarea Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca.

La 25 de ani de la începerea construcției „Spitalul Clinic de Urgență și Centrul de Investigație, Diagnostic și Tratament – Cluj-Napoca”, obiectiv rămas nefinalizat, și după ani de demersuri la nivelul autorităților locale și județene din Cluj, Ministerul Educației și Cercetării a pus în consultare publică, marți, un proiect de hotărâre de guvern prin care imobilul și terenul aferen obiectivului să fie înscris în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și să fie dat în administrarea Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Propunerile, sugestiile sau opiniile cu privire la proiectul de act normativ supus consultării publice pe pagina Ministerului Educației pot fi trimise în termen de 10 zile calendaristice de la publicarea acestuia.

Conform notei de fundamentare semnată de ministrul Monica Anisie, Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca este singura instituție de învățământ superior de stat din România care nu deține spații proprii pentru activitatea didactică, artistică și de cercetare.

Numărul studenților Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca a crescut în ultimii douăzeci de ani de circa opt ori, ajungând până în prezent la peste 1000. Ei merg la cursuri într-un imobil care nu aparine instituției, după ce a fost retrocedat Episcopiei Române Unită cu Roma de Cluj-Gherla, căreia îi plătește chirie. Mai mult, actualul sediu este și în grav dezacord cu necesitățile instituției privind spațiul, atât ca suprafață, cât și ca funcționalități, se arată în documentul ministerului.

Saga de peste 15 ani

Pentru buna desfășurare a activității, reprezentanții instituției au identificat încă din anul 2006 imobilul și terenul de peste 20.000 mp pe care se află amplasat obiectivul de investiții „Spitalul Clinic de Urgență și Centrul de Investigație, Diagnostic și Tratament – Cluj-Napoca”, imobil aflat în proprietatea privată a județului Cluj și în administrarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Privat al județului Cluj.

Propunerea Universității a fost agreată de autoritățile administrației județului Cluj, care au aprobat transmiterea cu titlu gratuit a terenului din proprietatea privată a județului Cluj și administrarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Privat al județului Cluj, în proprietatea publică a Statului Român și administrarea Ministerului Educației și Cercetării, în vederea realizării sediilor Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” și Liceului de Muzică „Sigismund Toduță” din municipiul Cluj-Napoca. Tranferul a fost finalizat printr-o hotărâre de Guvern tot în 2016.

Ordinul ministrului Educației prin care imobilul și terenul au fost transmise în administrarea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” a fost semnat acum 12 ani, în 2008.

Construirea unui nou spital de urgență la Cluj a început în 1995 și a fost oprită după un an, timp în care s-a cheltuit un milion de lei, iar clădirea a ajuns o ruină, potrivit Mediafax.

Foto: Mediafax

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele