Ministerul Educației apără ordinul privind școala profesională: Oferă un drum mai bun în viață elevilor la final de gimnaziu
Prin urmare, arată instituția condusă interimar de Daniel Breaz, că acești tineri rămân cu posibilități limitate de a intra pe piața muncii sau de a își continua studiile.
„Este regretabil faptul că în aceste zile au fost lansate în spațiul public opinii politice care tind să inducă în eroare și să genereze panică în rândul elevilor și părinților cu privire la opțiunile pe care tinerii le au în procesul de educare. Măsura luată de MEN oferă un drum mai bun în viață elevilor aflați la final de gimnaziu. Ea a fost concepută tocmai pentru a le oferi acestora o șansă în plus de a învăța o meserie, urmând ca apoi să își suplimenteze pregătirea, în funcție de evoluția propriilor competențe, inclusiv prin studii teoretice și prin susținerea examenului național de Bacalaureat. Așadar, niciun elev nu va avea viitorul blocat”, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației Naționale, remis vineri seară MEDIAFAX.
Potrivit MEN, metodologia privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat în anul școlar 2020-2021 a fost dezbătută în Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educației Naționale, primind avizul favorabil al partenerilor sociali, o singură asociație de elevi prezentând obiecții.
„În ceea ce privește cadrele didactice care au obținut note sub 5 la concursul de titularizare din 2019, precizăm că acestea nu sunt nici repartizate, nici încadrate pe post. Participarea profesorilor la concursul de suplinire organizat de inspectoratele școlare județene pentru posturile rămase vacante nu poate fi îngrădită, însă încadrarea pe un post într-o unitate de învățământ depinde de acest concurs, în sensul că un candidat trebuie să obțină cel puțin nota 5 pentru a fi angajat. Scopul Ministerului Educației Naționale este să susțină creșterea standardelor în educație și stabilirea traseelor educaționale optime pentru elevi. De aceea, facem un apel către clasa politică să dea dovadă de mai multă responsabilitate și să nu interpreteze în cheie electorală măsuri atât de importante pentru viitorul elevilor! Sperăm, totodată, că obiectivul politicienilor care critică ordinul de ministru sus-menționat nu este cel de a încuraja mediocritatea și lipsa de performanță școlară, și suntem, ca întotdeauna, deschiși unor propuneri realiste și constructive”, potrivit sursei citate.
Reacția vine după ce Administrația Prezidențială a criticat Ordinul dat de Ministerul Educației prin care elevii cu media sub 5 la Evaluarea Națională nu vor mai putea fi repartizați în licee. Președinția susține că demersul este unul segregaționist, iar PSD continuă să facă experimente grave în educație. Președinția precizează că măsura va forța elevii să meargă fără orientare sau consiliere într-o direcție care nu va avea legătură cu ce știu să facă sau ce le place.
Elevii care obțin sub media peste 5 la Evaluarea Națională nu vor mai putea intra în repartizarea la licee, potrivit Ordinului publicat, joi, în Monitorul Oficial, și semnat de ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz. Elevii vor putea urma profesionala.