Prima pagină » Știri » Ministerul Educației: Codul de etică al profesorului va fi gata până la 15 iunie

Ministerul Educației: Codul de etică al profesorului va fi gata până la 15 iunie

Ministerul Educației: Codul de etică al profesorului  va fi gata până la 15 iunie
Un cod de etică pentru școli ar trebui să fie elaborat până la 15 iunie, iar cadrele didactice care îl încalcă ar urma să fie sancționate și să nu mai poată face parte din acest corp profesional, măsura vizând combaterea corupției, a anunțat secretarul general adjunct al MEN, Gabriel Ispas.

Un cod de etică pentru școli ar trebui să fie elaborat până la 15 iunie, iar cadrele didactice care îl încalcă ar urma să fie sancționate și să nu mai poată face parte din acest corp profesional, măsura vizând combaterea corupției, a anunțat secretarul general adjunct al MEN, Gabriel Ispas.

Secretarul general adjunct al Ministerului Educației Naționale (MEN) a declarat, marți, într-o conferință că le-a transmis directorilor de școli că ministerul a declanșat „o cruciadă împotriva corupției din educație” și i-a invitat pe toți „să fie parte a rezolvării problemei și nu cauză a soluțiilor”.

„După ce am aprobat strategia anticorupție, vom aproba și codul etic și vom discuta despre problema de nedemnitate profesională, pentru că, atunci când discutăm de nedemnitate profesională, persoana care a fost sancționată pentru acest lucru să nu mai poată niciodată să facă parte din acest corp profesional”, a mai spus Ispas.

El a mai menționat că acest cod etic va putea fi valabil în învățământul preuniversitar românesc timp de 20 – 30 de ani.

„Facem acest lucru pentru a-i ajuta pe profesori, pentru a-i ajuta pe toți actorii să facem un învățământ mai bun, (…) nu discutăm numai despre bani. Profesorul nu s-a transformat în otreapa scocietății. Sunt atât de mulți profesori cu calități extraordinare, încât astfel de specimente nu trebuie să întineze imaginea corpului profesional”, a mai spus Ispas.

Secretarul general adjunct a mai spus că Ministerul Educației a înregistrat, online, 299 de sesizări de fapte de corupție, dar nu toate s-au confirmat.

„Sesizarea de la Școala 10 a avut numărul 298. (…) Cele mai multe sesizări se referă la fondul clasei, implicarea învățătorilor, profesorilor și diriginților în colectarea de bani sau vânzarea materialelor auxiliare sau sugerarea de către cadrele didactice a achiziției anumitor broșuri”, a completat Ispas.

Consiliul de Administrație al Școlii nr. 10 „Maria Rosetti” din Capitală a decis, în 10 ianaurie, desfacerea disciplinară a contractului de muncă al învățătoarei Dana Blându, care a cerut bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajați ai școlii. De asemenea, școala a decis și sesizarea Parchetului în cazul învățătoarei, pentru aspecte penale care ar fi fost săvârșite de Dana Blându, anchetatorii urmând să stabilească dacă aceasta a primit în acest fel foloase necuvenite.

În ultimele zile, după incidentul de la Școala nr. 10, Inspectoratul Școlar al Municipiului București a primit mai multe sesizări privind colecte de bani în școli și de luni a început cercetări vizând fondul clasei în alte trei unități de învățământ, respectiv Școala Gimnazială „Sfântul Andrei”, Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” și Colegiul Economic „Costin C. Kirițescu”.

Un alt caz a fost sesizat la Secția 6 Poliție din Capitală. Tatăl unui copil care învață la Școala Centrală s-a prezentat la Secția 6 și le-a spus polițiștilor că învățătoarea a amenajat în clasă un loc la perete unde copiii pedepsiți sunt umiliți, fiind puși să dea cu capul. Bărbatul a precizat că cel puțin doi elevi au fost puși în această situație, potrivit unor surse din Poliția Capitalei.

Acesta a mai reclamat și că elevii sunt obligați să plătească taxe pentru participarea la diverse concursuri

Citește și