Ministerul Educației nu este proprietarul softurilor pentru bacalaureat și admitere, asigură doar mentenanța

Publicat: 20 05. 2012, 11:01
Actualizat: 20 05. 2012, 11:01

MECTS nu este proprietarul niciunui soft, cele pentru bacalaureat, admitere, titularizare, programele „Euro 200” și „Bani de liceu” sunt în proprietatea unei firme, iar ministerul asigură mentenanța, a declarat ministrul interimar Liviu Pop, în emisiunea După 20 de ani difuzată duminică de Pro TV.

„Din păcate, foștii miniști nu au organizat procedura de achiziție a acestor softuri. Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS) nu este proprietarul niciunui soft, și aici mă refer la examenul de bacalaureat, de admitere, titularizarea în învățământ, programul «Euro 200», «Bani de liceu». Aceste programe sunt proprietatea unei firme, ministerul asigurând mentenanță. Politica ministerului în cei 20 de ani nu a fost una de a achiziționa programe și softuri pentru funcționare. Începem acest lucru odată cu bacalaureatul”, a spus Liviu Pop.

El a precizat că și anul trecut educația a funcționat cu aceleași sisteme infomatice.

„Ca să schimbăm acum, s-ar amânta foarte mult procedura de licitație. Anul trecut, ca și acum, s-a lăsat ca să se vină cu argumentația de urgență. Dacă aș vrea să fac acest lucru, aș avea nevoie de 3.200.000 de euro. Avem în buget, încă de anul trecut, 280.000 euro. Nu am făcut achiziția până acum, am cerut expert de la Ministerul Justiției, de la Ministerul de Finanțe. Se lucrează, sper ca spre miercuri să avem softurile finalizate. În 11 zile nu pot face nimic, pentru că în 28 mai încep înscrierile la bacalaureat și la testele naționale. Nu cred că pot apărea probleme. Tehnicienii MECTS spun că pot acoperi orice derapaj sau orice interpretare”, a mai spus Liviu Pop.

Ministrul interimar a precizat că pentru toate cele cinci softuri, Ministerul Educației acum achiziționează mentenanță.

„În paralel, este un proiect al Ministerului Eduacției, cu fonduri europene, ca din 2014 proprietarul licențelor să fie MECTS”, a adăugat Liviu Pop.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că Ministerul Educației va fi obligat să contracteze prin încredințare directă softul necesar examenului de bacalureat, deoarece fosta administrație nu s-a preocupat de semnarea contractelor pentru acest serviciu.

„Conducerea ministerului este obligată să negocieze direct pentru softuri, deoarece nu au fost încheiate contractele, probabil asta s-a și dorit”, a spus Ponta.

Potrivit premierului, costul pentru cinci softuri se ridică la 280.000 de euro.

Elvira Gheorghiță, elvira@mediafax.ro