Ministerul Educației, reclamat la DNA pentru licitația manualelor
Federația Editorilor din România a anunțat joi că mai mulți participanți care au participat împreună la licitația organizată de Ministerul Educației pentru manuale digitale, au reclamat la DNA rezultatele acesteia, argumentând că a existat un singur câștigător. Academos Art, Humanitas și Aramis sunt printre editurile care au fost nemulțumite de punctajul obținut la licitație și au depus plângere la DNA.
În total, editorii spun că există 17 contestatii la Consiliul National de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), la Consiliul Concurenței, la Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP) și la Direcția Naționala Anticorupție (DNA).
Sesizarea de la DNA a fost depusă pentru că rezultatele licitației au fost viciate și „pentru suspiciunea că dincolo de această licitație există interese mult mai mari”.
Editorii susțin că, la mai multe edituri care au câștigat licitația, Consiliul pentru Evaluare și Examninare nu a respectat intru totul prevederile din fișa de date, ceea ce le-a favorizat.
„Sunt mai multe probleme în privința acestei licitații. Prima este că la 16 zile de la anunțarea rezultatelor, Ministerul Educației a trimis o erată privind punctajul câștigătorilor. Dacă era numai o problemă de transcriere, ar fi trebuit să facă această corectură imediat. Mai ales că la două zile de la anunțarea rezultatelor, editorii au sesizat greșeli în punctajul de la Siveco și de CD-Press. Ministerul nu numai că nu a răspuns, dar a și ocolit problema. Dacă ar fi făcut lucrul acesta imediat, poate nu am mai fi depus contestație, nu am mai fi făcut cheltuieli cu contestațiile”, a spus Paul Balogh, reprezentantul Read Forward, care a particpat la licitație alături de Humanitas.
Ministerul Educației a trimis pe 20 august o erată privind puntajul editorilor care au câștigat licitația manualelor de la ciclul primar. Pentru unele dintre acestea punctajul corectat a fost cu 10 puncte mai mare decât cel inițial.
Corectarea punctajului nu a schimbat cu nimic rezultatele finale ale evaluării ofertelor de proiecte de manuale școlare pentru clasele I și a II-a, date publicității pe 4 august.
Potrivit Ministerului Educației, dintre proiectele depuse de cei 21 de participanți la procedura de licitație – individual sau în asociere – au fost selectate ofertele, după cum urmează:
Comunicare în limba română clasa I: SC CD Press SRL_OF_1, SC CD Press SRL_OF_2, Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO România SA.
Comunicare în limba maternă maghiară clasa I: Editura Corvin Deva.
Comunicare în limba română clasa a II-a: SC CD PRESS SRL.
Matematică și explorarea mediului clasa I: SC CD PRESS SRL, Grup Media Litera SRL+ Grup Editorial Litera SRL+SC SIVECO România SA.
Matematică și explorarea mediului clasa a II-a: SC CD PRESS SRL.
Limba modernă clasa I – limba engleză: SC Edu Soft Marketing Srl + SC Cromatic Tipo SRL.