Ministerul Justiției anunță, marți, numele procurorilor înscriși pentru șefia DNA, DIICOT și PÎCCJ
Până acum, pentru conducerea Parchetului General s-au înscris în cursă și procurorii Bogdan Horațiu, Gabriela Scutea și Daniel Horodniceanu. De altfel, Horodniceanu candidează și pentru funcția de procuror șef al DIICOT. Potrivit unor surse judiciare, și Giorgiana Hosu țintește la conducerea DIICOT. Aceleași surse afirmă că procurorul Călin Nistor și-a depus candidatura pentru șefia DNA.
Luni a fost ultima zi în care procurorii își pot depune candidaturile pentru conducerea DNA, DIICOT și a Parchetului General (PG), la sediul Ministerului Justiției (MJ), în ianuarie 2020 urmând să fie făcute propunerile pentru aceste funcții.
„Sunt mai multe candidaturi, sperăm să fie și altele. Mai este și astăzi o zi. Nu aș vrea să dau detalii privind numărul sau persoanele, pentru că nu doresc să influențez pe cei care se mai pot gândi că mai au timp să se înscrie. Nu vreau să descurajez pe nimeni, nu vreau să încurajez pe nimeni, din start. E o competiție transparentă, o comisie de interviu lărgită, nu are doar membri din minister. Comisia va intervieva, vom discuta, apoi vom lua decizie”, a spus ministrul Predoiu, luni dimineața, la intrarea în Ministerul Justiției.
Ministrul a adăugat că are încredere în responsabilitatea procurorilor din Ministerul Public.
Lista procurorilor care îndeplinesc condițiile legale de participare la selecție și programarea interviurilor se va afișa la sediul Ministerului Justiției și se va publica pe pagina de internet, până la dată pe 24 decembrie, ora 24.00, conform anunțului Ministerului Justiției.
Potrivit aceleiași surse, în perioada 14 ianuarie – 17 ianuarie 2020, procurorii participanți la selecție vor susține, în fața Comisiei de interviu, un interviu constând în:
– susținerea proiectului privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere pentru care participă la selecție;
– verificarea aptitudinilor manageriale și de comunicare;
– evaluarea poziției candidatului în raport cu valorile profesiei și a funcției pentru care candidează ( integritate, responsabilitate și răspundere);
Rezultatele selecției se vor afișa la sediul Ministerului Justiției și se vor publica pe pagina de internet pe 21 ianuarie 2020.
„Propunerile ministrului justiției vor fi înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obținerii avizului acestei instituții. Ulterior obținerii avizului Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul justiției înaintează propunerile Președintelui României, în vederea numirii în funcțiile de conducere”, mai arată anunțul Ministerului.
Calendarul aprobat va putea suferi modificări în funcție de numărul procurorilor înscriși.