„În urma demersurilor realizate de Ministerul Justiției, potrivit legii, au fost sesizate autoritățile judiciare române competente. La data de 1 octombrie 2019, Curtea de Apel Cluj a dispus recunoașterea pedepsei aplicate de instanțele chineze și transferarea dlui Balo Marius în România, în vederea continuării executării pedepsei de 8 ani închisoare. Potrivit legii, sentința penală pronunțată de Curtea de Apel Cluj urmează să fie comunicată cu celeritate dlui Balo Marius”, transmite Ministerul Justiției, printr-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, hotărârea Curții de Apel Cluj reprezintă acordul autorităților române la transferare.
„Conform atribuțiilor legale, după rămânerea definitivă a acestei sentințe, Ministerul Justiției va proceda la informarea neîntârziată a Ministerului Justiției al Republicii Populare Chineze, al cărui acord este, de asemenea, necesar în vederea transferării în România a persoanei condamnate. În condițiile prevăzute de lege, Ministerul Justiției va depune în continuare toate eforturile necesare pentru transferarea în România a cetățeanului român Balo Marius, în vederea continuării executării pedepsei privative de libertate”, mai arată Ministerul.
lujeanul Marius Balo, care a fost condamnat în China la 8 ani de închisoare pentru o faptă cu un presupus prejudiciu de 80 de dolari, ar putea fi transferat în România în urma unei decizii a Curții de Apel Cluj.
Potrivit unui comunicat al casei de avocatură care l-a reprezentat pe Marius Balo transmis joi, decizia CA Cluj este un pas necesar pentru ca Ministerul Justiției să poată solicita acest transfer.
Cazul lui Marius Balo a fost prezentat în 11 iulie de avocatul Eugen Iordăchescu care declara într-o conferință de presă că Balo, profesor universitar și antreprenor clujean, se află închis de peste 5 ani într-o închisoare din China unde este chinuit și forțat să lucreze 12 ore pe zi, fiind condamnat la 8 ani pentru o presupusă infracțiune de fraudă contractuală, prejudiciul fiind de 80 de dolari.
Marius Balo s-a stabilit în China în anul 2010 și a fost angajat ca expert străin în cadrul Grupului de Tehnologie și Educație XinDongFang din Beijing, unde a ocupat funcția de trainer.
Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing.
„Procurorii chinezi au susținut că Marius Balo a primit 80 de dolari de la cetățeni chinezi, fără ca acesta să știe că suma provenea din comiterea unei infracțiuni. În exact aceeași situație s-a aflat și un cetățean britanic, care primise aceeași sumă de bani, dar care a fost eliberat fără să petreacă vreo zi în închisoare, în urma intervenției eficiente a Ambasadei Marii Britanii în China. Situația românului a fost însă radical diferită, în loc de victimă a infractorilor chinezi, a fost considerat chiar el un infractor”, a explicat avocatul clujean Eugen Iordăchescu.