Ministerul Sănătății. 35.000 de doze suplimentare de vaccin gripal, disponibile de săptămâna viitoare
Noile doze de vaccin gripal vor ajunge în maxim o săptămână la direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București pentru continuarea imunizării persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, conform recomandărilor OMS și ECDC, anunță Ministerul Sănătății, vineri, printr-un comuncat de presă.
Până la data de 26 ianuarie au fost vaccinate antigripal 1.475.494 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.
Conform informării ANMDM, la nivel național există stocuri de medicamente antivirale specifice (OSELTAMIVIR) care sunt eliberate în farmaciile cu circuit deschis pe bază de prescripție medicală.
„Ministerul Sănătății reamintește populației că, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viață sănătos – alimentație bazată pe legume și fructe, odihnă și mișcare) sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii, și in special prin gripa”, se arată în comunicat.
De asemenea, se recomandă evitarea automedicației și consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare, precum și izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei.
În plus, Ministerul Sănătății a încheiat cu Ministerul Educației Naționale un protocol de colaborare pentru monitărizarea evoluției epidemiologice determinată de creșterea numărului de cazuri de îmbolnăvire prin infecții respiratorii acute și gripă în unitățile de învățământ.
Prima săptămână epidemică din acest sezon
Potrivit celei mai recente informări a Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile, de sub umbrela Institului de Sănătate Publică, în săptămâna 20 – 26 ianuarie activitatea gripală a avut un trend crescător, a evoluat cu intensitate medie, cu extindere naționala. Rata pozitivității pentru virus gripal la cazurile testate a fost peste 50%.
Deorece creșterea numărului de îmbolnăviri față de nivelul așteptat (media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare) a fost mai mare de 20% și au fost detectate mai mult de 10% virusuri gripale aparținând aceluiași subtip, din totalul produselor patologice testate, săptămâna 4 a fost caracterizată ca prima săptămână epidemică din acest sezon.
Potrivit CNSCBT, au fost raportate la nivel național 3645 cazuri de gripă clinică mai multe cu 7.4% comparativ cu cele raportate în aceeași săptămână a anului precedent. Dintre acestea, pentru municipiul București numărul total de raportări de gripă clinică, la toate grupele de vârstă a fost de 1366.