Ministerul Sănătății a distribuit 10.356 de flacoane de Remdesivir în 120 de spitale care tratează pacienți cu forme severe de COVID
Ministerul Sănătății a transmis printr-un comunicat de presă că a distribuit, marți, un număr de 10.356 flacoane de Remdesivir, în 120 de spitale care tratează pacienți cu forme severe de COVID-19.
Potrivit ministrului interimar al Sănătății, Cseke Attila, unul dintre cele mai importante obiective ale autorităților este aprovizionarea continuă a spitalelor cu medicamentele necesare pentru pacienți.
Comunicatul Ministerului Sănătății:
„Unul din principalele noastre obiective în această perioadă îl reprezintă aprovizionarea continuă a spitalelor cu medicamentele necesare pentru pacienți. În ultimele două săptămâni am distribuit zilnic medicamentele pentru care am încheiat contracte cu producătorii sau care au fost donate în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă”, a declarat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, citat în comunicat.
Câte de eficient este tratamentul cu Remdesivir
Potrivit Protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-Cov-2, recomandat prin Ordinul Ministerului Sănătății nr 533/2021 de modificare a Ordinul nr. 487/2020 pentru aprobarea protocolului de tratament al infecției cu virusul SARS-CoV-2, în vigoare dn 24 martie 2020, „dintre antivirale, Remdesivir se recomandă în formele medii de boală la pacienţi cu factori de risc pentru evoluţie severă şi în formele severe (cât mai rapid după instalarea necesarului de oxigen), pe criterii de disponibilitate, eficienţă şi riscuri.”.
„Remdesivir este un antiviral potenţial util pentru tratamentul COVID-19, care inhibă ARN polimeraza ARN dependentă, blocând prematur transcripţia ARN. Are activitate in vitro împotriva coronavirusurilor, inclusiv împotriva SARS-CoV-2. (…) Eficienţa Remdesivirului este ca a oricărei medicaţii antivirale, cu atât mai ridicată cu cât se administrează mai precoce după debutul simptomatologiei; este mai eficient la pacienţi cu hipoxie cu necesar redus de oxigen suplimentar, faţă de cei care necesită un flux mare de oxigen, ventilaţie invazivă sau noninvazivă, ECMO”, se arată în cel mai recent act normativ.
Remdesivir a fost autorizat în UE în iulie 2020, prin produsul Veklury, indicat în tratamentul infecției COVID-19 la adulți și adolescenți cu vârsta de 12 ani și peste, cu pneumonie, care necesită aport suplimentar de oxigen, potrivit Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, care a transmis informațiile Agenției Europene a Medicamentului.