Ministerul Sănătății a găsit o soluție pentru plata gărzilor suplimentare ale medicilor: „Situația nu este normală”

Publicat: 24 07. 2016, 15:05
Actualizat: 05 06. 2018, 19:46

„Gărzile efectuate de personalul medical în afara programului de lucru vor fi făcute de la 1 august pe baza unui contract de munca separat și plătite în baza legislației actuale. Ministerul Sănătății a inițiat și un dialog cu Ministerul Muncii pe aceasta temă pentru a ne asigura în interesul personalului medical că nu vor exista discrepanțe la plata contractelor de munca încheiate cu unitățile sanitare. La începutul săptămânii viitoare va fi trimisă către spitale o circulară care să clarifice modul de redactare a acestor contracte în contextul prevederilor OUG20/2016 așa încât procesul să se desfășoare fără probleme”, anunță Ministerul Sănătății.

Ministerul a transmis și că, de comun acord cu reprezentanții sindicali, a fost convenit un calendar de lucru prin care cererile lor să fie incluse în modificările ce vor fi aduse la Ordinul 870/2004, actul normativ care reglementeaza timpii de lucru și gărzile din unitățile sanitare.

„Ministerul Sanatatii lucrează în regim accelerat la aceste modificări, iar motivul este extrem de simplu: situația actuală nu este normală. Așadar, odată incluse cererile și recomandările în forma noua a OMS 870/2004, documentul va fi trimis conform legii spre consultare către toate sindicatele, iar forma agreată va fi afișată în transparență decizională”, mai precizează instituția.

Reacția Ministerului Sănătății vine după ce duminică, Federația „Solidaritatea Sanitară” a anunțat că a recomandat medicilor să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parțial pentru efectuarea gărzilor, aceasta fiind o forma de protest după ce nu s-a ajuns la o înțelegere cu Ministerul Sănătății în privința drepturilor doctorilor.

„Federația ‘Solidaritatea Sanitară’ a recomandat tuturor medicilor care efectuează gărzi să nu semneze contractele individuale de muncă cu timp parțial pentru efectuarea gărzilor suplimentare (prevăzute de OUG nr. 20/2016) dacă nu le sunt menționate expres în aceste contracte următoarele drepturi: dreptul la un spor cuprins între 25% și 75% (25% este minim obligatoriu); dreptul la toate sporurile pentru condițiile de muncă aplicabile la locul de desfășurare a gărzilor și la sporul de noapte; dreptul la concediul de odihnă pentru CIM – urile aferente gărzilor suplimentare; dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore; dreptul de a avea liber după gardă cel puțin 24 de ore”, se arată într-un comunicat de presă al federației.