Ministerul Sănătății achiziționează angiografe de peste 25 de milioane de euro din fonduri europene
Ministerul Fondurilor Europene a anunțat Ministerul Sănătății că, din 12 august, se află în consultare publică documentele necesare pentru inițierea unei competiții în cadrul Programului Operational Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POS CCE), axa prioritară 2, pentru acordarea de fonduri în valoare de 25 milioane de euro pentru achiziționarea de angiografe.
În prezent, în unitățile sanitare din România există 38 de angiografe, 9 fiind în spitalele regionale din subordinea autoităților locale, iar 29 în unitățile din subordinea Ministerului Sănătății.
Pe lângă aparatele deja existente, spitalele au solicitat alte 54 de angiografe. Din totalul celor 54 de solicitări, 24 au fost primite din partea spitalelor aflate în subordinea autorităților locale, iar 30 din partea spitalelor aflate în subordinea Ministerului Sănătății.
Angiograful este un sistem complex cu ajutorul căruia se investighează starea vaselor. Intervenția se derulează într-o încăpere asemănătoare unei săli de operații. Prin intermediul unui cateter, se introduce o substanță de contrast la nivelul vaselor care urmeaza a fi investigate. „Foarte important este că, pe lângă diagnosticul care se realizează în urma acestei intervenții, se poate face și un tratament endovascular al unor afecțiuni precum tumorile hepatice, hemoragiile digestive, dilatările unor stenoze aparținând arterelor periferice (la membrele superioare și inferioare), dar și viscerale (precum cele renale) sau artere coronare care vascularizează inima”, a explicat medicul Bogdan Popa, de la Departamentul de angiografie al Spitalului de Urgență Floreasca.
Aceste intervenții se numesc angioplastii și pot fi completate de inserția unui dispozitiv care se numește stent, asemănător unei plase metalice care se poziționeaza in interiorul arterei și are rolul de a o menține deschisă.
„Mulțumesc domnului ministru Teodorovici (ministrul fondurilor europene eugen Teodorovici, n.r.) pentru că, încă de la început ne-a sprijinit în demersul nostru de a identifica fonduri pentru dezvoltarea cercetării și a infrastructurii sistemului medical. Vrem ca pacienții din România să beneficieze de acces la cele mai noi tehnologii în domeniul medical. Beneficiari vor fi în primul rând pacienții, iar rezultatul proiectului va fi acela că vom reuși să salvam vieți”, a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.
Categoriile de solicitanți elibigibli sunt instituțiile publice sau de drept public de interes național cu activitate de cercetare în domeniul sănătății. Solicitanții trebuie să respecte definiția organizațiilor de cercetare conform Cadrului Comunitar de ajutor de stat pentru cercetare, dezvoltare și inovare.
Competiția va fi lansată la sfârșitul lunii august de către Organismul Intermediar pentru Cercetare din cadrul POS CCE.
Documentele necesare pentru înscriere sunt disponibile pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, în ghidul solicitantului, la adresa http://www.fonduri-ue.ro/poscce.