Ministerul Sănătății confirmă că medicul Ciuce nu putea opera fetița născută cu o malformație, care a murit
Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca, unitatea medicală a solicitat Ministerului Sănătății un punct de vedere referitor la „încălcarea eticii și deontologiei profesionale prin practicarea unor acte medicale în afara specialității de către Constantin Ciuce”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„În urma scandalului din luna iulie declanșat de declarațiile profesorului universitar dr. Constatin Ciuce, pornind de la cazul unei fetițe născute prematur la Cluj și care a decedat la scurt timp după naștere, Ministerul Sănătății confirmă punctul de vedere exprimat de conducerea SCJU, și anume că acesta nu poate desfășura activități medicale în domeniul chirurgiei pediatrice, deoarece nu deține titlul de specialist în chirurgie pediatrică”, se arată în comunicat.
Ca urmare, conducerea SCJU Cluj-Napoca a trimis o adresă prin care șefii de secții și personalul secțiilor sunt atenționați cu privire la obligativitatea respectării prevederilor legale în exercitarea profesiei.
O fetiță nou-născută a murit, în 1 iulie, la Spitalul de Urgență din Cluj-Napoca, din cauza unei malformații, părinții spunând că vor să dea în judecată conducerea unității, întrucât nu a fost de acord ca bebelușul să fie operat de medicul Constantin Ciuce, pe motiv că acesta nu are specialitate de chirurgie pediatrică.
Dănuț Șendroiu, tatăl fetiței, spunea atunci că a apelat la profesorul Constantin Ciuce pentru că primise din partea mai multor medici din Cluj recomandări că acesta ar putea opera malformația. El adăuga că i-a cerut managerului SCJU Cluj aprobarea ca doctorul Ciuce să îi opereze copilul și a fost refuzat, întrucât medicul nu avea specialitate de chirurgie pediatrică.
„Dar, cu toate acestea, în ultimii 20 de ani, domnul profesor Ciuce a operat copii cu rezultate bune. Ne gândim să apelăm la instanțele judecătorești și să dăm în judecată conducerea spitalului pentru că a refuzat să îl lase pe domnul Ciuce să ne opereze fetița. Nu cerem despăgubiri, ci vrem ca alți părinți să nu mai treacă prin aceleași drame”, declara atunci Șendroiu.
La rândul său, Constantin Ciuce ceruse Consiliului de Administrație al spitalului și Ministerului Sănătății să analizeze situația, declarând că nu va mai opera copii până nu se vor clarifica aspectele legate de competențe și specialitatea pediatrică. El arăta că există „nuanțe gri” în legislația din România, care trebuie lămurite și care țin de discrepanțele din lege, obligând medicul să aibă competențe și specialitate, și Legea Colegiului Medicilor, în care se precizează că un medic poate profesa în funcție de specializare, competențe și practică dovedită.
Totodată, el menționa că atât ca medic, cât și ca cetățean este în favoarea respectării legilor, dar prima sa lege este Jurământul lui Hipocrate.
În ceea ce privește cazul fetiței, Ciuce preciza că, dacă acest copil ajungea la starea de a putea fi operat, ar fi încercat să facă ceva.
Ciuce a transmis, încă din 2013, conducerii SCJU o adresă prin care a cerut acordul înființării unui compartiment pentru tratamentul copiilor cu malformații congenitale în cadrul clinicii pe care o conduce, precizând că a făcut astfel de operații la copii, dar nu a primit niciun răspuns.
La rândul său, directorul medical al SCJU Cluj-Napoca, Cristina Ghervan, declara că fetița s-a născut cu șanse de supraviețuire minime, din cauza malformației foarte grave – hernie diafragmatică, care făcea ca, în întregime, organele abdominale să fie siuate în torace, cordul împins în partea dreaptă și plămânul complet nedezvoltat. Potrivit lui Ghervan, o echipă de specialiști a decis că singura soluție era transferul micuței la Spitalul „Marie Curie” din București și s-a solicitat un elicopter, dar copila a murit între timp.
Și șefa Secției de Neonatologie a Clinicii de Ginecologie din cadrul SCJU Cluj-Napoca, Gabriela Zaharie, declara că șansele de supraviețuire ale fetiței erau „zero”, chiar dacă ar fi fost operată, ținând cont de malformația de care suferea.
În plus, managerul SCJU Cluj-Napoca, Petru Șușcă, spunea că în urma unui control al Corpului de control al ministrului Sănătății din luna martie s-a constatat că în Secția de Chirurgie I, de adulți, condusă de Constantin Ciuce, au avut loc 35 de operații pediatrice, fiind vorba de „nerespectarea prevederilor legale”.
Săptămâna trecută, rectorul UMF Iași, Dragoș Pieptu, i-a solicitat ministrului Sănătății, Nicolae Bănicioiu, într-o scrisoare deschisă, să ia „ferm” măsurile legale care se impun împotriva managerului Spitalului de Urgență Cluj, după ce acesta a refuzat ca fetița nou-născută să fie operată de chirurgul Ciuce.
Dragoș Pieptu susținea că „într-un spital care face parte din rândul celor mai dezvoltate centre medicale din România a avut loc un eveniment sinistru: un manager nu a permis ca un copil cu o malformație gravă să fie operat de singurul chirurg capabil să facă operația, deși familia copilului alesese chirurgul și era de acord cu intervenția”.
„Actorii acestui eveniment tragic sunt: o familie aflată în condiții de maxim stress, avizată că vor avea un copil cu malformații încă din viața intrauterină, care știa că acest copil trebuie operat și care alesese medicul curant; chirurgul, profesor de chirurgie generală, care are competența dovedită prin rezultate bune obținute la cazuri similare, care colaborează cu o echipă anestezico-chirurgicală sudată și e de acord să trateze copilul dacă îi este adresat la momentul adecvat de către un coleg neonatolog și care își asumase răspunderea (inclusiv medico-legală) în limitele convenite cu familia; și, în final, managerul, care a decis că nou-născutul trebuie să meargă la București cu elicopterul pentru a fi operat într-un spital de copii, deși familia cerea altceva (asumându-și răspunderea), iar mai multe persoane avizate, inclusiv șeful SMURD din România, i-au explicat pe înțelesul oricui că transportul în sine este riscant pentru copil și moartea poate surveni chiar din cauza și pe timpul deplasării”, se arăta în scrisoarea citată.
Dragoș Pieptu preciza că aceste lucruri nu le știe „din presă sau din auzite”, ci pentru că ministrul Nicolae Bănicioiu se afla chiar în cabinetul său în momentul apariției cazului fetiței, acesta încercând să îl convingă pe managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Petru Șușcă, să accepte efectuarea operației de către medicul Constantin Ciuce, șeful Secției Chirurgie I de la SJU Cluj.
„Vă aflați la mine în cabinet când ați încercat să convingeți managerul de spital că, în cazul în care chirurgul își asumă riscul intervenției, responsabilitatea cazului rămâne în sarcina acestuia, dar v-a refuzat vehement. Tot la mine în birou, domnul secretar de stat Raed Arafat a încercat să-i explice riscurile la care supune copilul pe durata transportului și să-l asigure că domnul profesor Ciuce este responsabil și nu și-ar fi luat acest angajament dacă nu știa ce face. Împreună cu domnul Arafat ați avut discuții cu diverse persoane din spital timp de 30 de minute, cu câteva ore înainte ca tragedia să aibă loc. Sunt martor că ați făcut toate demersurile posibile în acel moment. Nu-l cunosc pe managerul în cauză, dar am remarcat cu stupefacție că omul de la capătul firului a avut un discurs centrat pe ceea ce spune, ce face, ce vrea și ce urmărește în general chirurgul Ciuce, dar în niciun moment nu a dat senzația că pune pe primul plan o ființă umană: copilul al cărui viața se juca la loteria aprobării”, spunea rectorul UMF Iași.