Prima pagină » Știri » Ministerul Sănătății i-a cerut demisia șefului DSP Constanța „pentru incompetență și aroganță”. Cum răspunde acesta

Ministerul Sănătății i-a cerut demisia șefului DSP Constanța „pentru incompetență și aroganță”. Cum răspunde acesta

Ministerul Sănătății i-a cerut demisia șefului DSP Constanța „pentru incompetență și aroganță
Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a anunțat, joi, în cadrul unui conferințe de presă, că i-a cerut demisia șefului Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța, Constantin Dina, pentru „incompetență și modul arogant în care s-a raliat unor manageri ai spitalele subordonate"

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a anunțat, joi, că i-a cerut demisia șefului Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța, Constantin Dina, pentru „incompetență și modul arogant în care s-a raliat unor manageri ai spitalele subordonate”, după ce a critat ordinul instituției privind programul de vizită la bolnavii internați.

„Am văzut că managerii din județul Constanța sunt nemulțumiți de ordinul fostului ministru Raed Arafat referitor la programul de vizită al pacienților în spital și anume că modalitatea pe care Ministerul Sănătății a găsit-o ca în spitale să fie, în cursul săptămânii, șase ore de vizită, iar în weekend să fie opt ore de vizită, înseamnă cheltuieli mari pentru spitale pentru asigurarea curățeniei și a personalului”, a explicat ministrul Nicolăescu

Ministrul a spus, la masa rotundă cu tema „Radiografia sistemului de sănătate în 2012 și perspective pentru 2013”, organizată de la Alianța Pacienților Cronici din România (APCR), că respinge categoric o astfel de atitudine.

„Dezavuez complet asemenea atitudini. I-am cerut directorului de sănătate publică de la Constanța să își dea demisia pentru incompetență și pentru modul arogant în care s-a alăturat unor moduri complet străine cetățeanului”, a declarat ministrul.

Mai departe, Nicolăescu a subliniat că sistemul sanitar românesc trebuie să fie „umanizat”. „Umanizarea înseamnă să îi dai voie celui care are un bolnav în spital să stea cât mai mult lângă el. Sistemul trebuie să fie prietenos cu un om aflat în suferință. Nu trebuie să îl ții pe bolnav ca la închisoare. Așa ceva este nepermis. Acei manageri, din punctul meu de vedere, nu au ce să caute în astfel de funcții „, a mai spus ministrul Nicolăescu.

Contactat de gândul, directul DSP Constanța, Constantin Dina, a spus că nu vrea să comenteze declarațiile ministrului sănătății cu privire la demisia sa. „O să mă gândesc dacă îmi voi da sau nu demisia. Tot ce am făcut a fost să prezint soluțiile propuse de managerii de spital în cadrul unei întâlniri pe care am avut-o cu aceștia. Toate propunerile făcute în cadrul întrevederii urmează să fie înaintate ministerului Sănătății”, a mai precizat Dina.

Ordinul care a dus la cererea de demisie

Directorul DSP Constanța a participat, marți, la o întâlnire cu managerii unităților sanitare pentru a vedea care sunt problemele întâmpinate la implementarea ordinului privind vizitarea pacienților de către aparținători și a declarat la finalul discuțiilor că principala nemulțumire este legată de prelungirea programului de vizită, amintește MEDIAFAX.

„Sunt nemulțumiri legate în principiu de programul de vizită. În acest interval, medicii fac contravizita, începând cu orele 17.00-18.00 – sunt perioade în care li se servește masa pacienților sau în care li se fac anumite tratamente. Managerii au ridicat problema posibilității creșterii infecțiilor intraspitalicești cu această ocazie. De asemenea, ar înseamna și o creștere a consumului de materiale cu curățenia în unitatea sanitară și bineînțeles că pe anumite perioade de timp va trebui mărit personalul care face ordine în unitatea sanitară”, a declarat la începutul săptămânii Dina.

Potrivit noului ordin al Ministerului Sănătății (MS), programul de vizită pentru toate unitățile sanitare este de luni până vineri între orele 15.00 și 20.00, iar în weekend între orele 10.00 și 20.00. Până la apariția acestui ordin, în principalele unități sanitare din județul Constanța, pacienții puteau fi vizitați într-un interval de două ore în timpul săptămânii și trei ore în weekend.

Citește și