Prima pagină » Știri » Ministerul Sănătății reclamă în instanță greva Federației SANITAS

Ministerul Sănătății reclamă în instanță greva Federației SANITAS

Ministerul Sănătății reclamă în instanță greva Federației SANITAS
Ministerul Sănătății a depus, marți, acțiune în instanță prin care reclamă greva Federației SANITAS ca fiind ilegală și solicită magistraților să constate că nu au fost îndeplinite condițiile potrivit legii pentru declanșarea conflictului de muncă.

„Ministerul Sănătății a depus astăzi, 1 noiembrie 2016, acțiunea prin care solicită instanței să constate că demersul sindical al Federației SANITAS nu îndeplinește condițiile legale pentru declanșarea conflictului de muncă.Reamintim faptul că acte normative în vigoare stabilesc condițiile clare în care poate fi declanșat un conflict de muncă și în care pot fi solicitate majorări salariale. În acest caz: – solicitările SANITAS, care ar duce la majorări salariale pentru anumite categorii de personal, încalcă Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010;declanșarea conflictului de muncă s-a făcut fără respectarea procedurilor stabilite de Legea privind dialogul social – nr.62/2011″, se arată într-un comunicat remis agenției MEDIAFAX.

Reprezentanții ministerului susțin că, potrivit legii, conflictul colectiv de muncă se putea declanșa doar în situația în care angajatorul sau organizația patronală refuza să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condițiile în care nu are încheiat un astfel de contract ori cel anterior a încetat, dacă angajatorul/organizația patronală nu accepta revendicările salariaților (în procesul negocierii contractului colectiv) sau dacă părțile nu ajungeau la o înțelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor, Federația SANITAS „nefiind în niciuna dintre aceste situații”.

În jur de 80.000 de cadre medicale dar și personalul tehnic (TESA), membri ai sindicatului Sanitas au declanșat greva generală, câteva zeci dintre ei adunându-se, luni dimineața și marți dimineață, în fața Spitalului Floreasca.

Sindicaliștii cer instroducerea personalului TESA, adică a 23.000 de angajați, în corpul ordonanței 20, privind salarizarea. De aceeași ordonanță cer să se țină cont și în cazul a 1.500 de salariați din creșe și grădinițe. De asemenea, aceștia solicită ca plata sporurilor să se facă la nivelul anului 2016 și medicii și asistentele din asistență socială să fie plătiți pe grila spitalelor neclinice.

Parte dintre revendicări au fost adoptate, prin amendamente la Ordonanța 20, luni seară, în comisiile reunite buget și muncă din Camera Deputaților.

Citește și