Ministerul Sănătății și cel al Educației au emis ordinul comun privind siguranța epidemiologică în școli. Care sunt scenariile luate în calcul și ce implică acestea

Publicat: 01 09. 2020, 17:11
Ministerul Sănătății și cel al Educației au emis ordinul comun privind siguranța epidemiologică în școli. Care sunt scenariile luate în calcul și ce implică acestea. Sursa: MEDIAFAX FOTO

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a semnat Ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației referitor la aprobarea unor măsuri de organizare a activității în instituțiile de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății.

Ordinul reglementează măsurile privind mijloacele de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 care se vor aplica în instituţiile de învăţământ.

Astfel, conform ordinului, fiecare Direcție de Sănătate Publică va informa până pe 7 septembrie Inspectoratele Școlare și Comitetele pentru Situații de Urgență cu privire la situația epidemiologică, iar până pe 10 septembrie, fiecare unitate de învățământ în parte va propune aplicarea unui scenariu din trei posibile.

„Din punct de vedere sanitar, conform actului normativ, direcțiile de sănătate publică vor informa până la data de 7 septembrie Inspectoratul Școlar Județean/al Municipiului București, Comitetul Județean / al Municipiului București pentru Situații de Urgență (CJSU/CMBSU) cu privire la situația epidemiologică la nivelul fiecărei localități, iar până la data de 10 septembrie, în funcție de aceste date, de particularitățile locale, de infrastructura și resursele umane ale fiecărei unități de învățământ în parte, consiliul de administrație al unității de învățământ va propune Inspectoratului Școlar Județean/al Municipiului București aplicarea unuia dintre scenariile de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Care sunt cele trei scenarii luate în calcul?

Potrivit comunicatului, criteriul în baza căruia unitățile de învățământ vor decide în ce scenariu se încadrează este numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Astfel, scenariile sunt următoarele:

  • Scenariul 1, care se va aplica atunci când numărul de cazuri va fi scăzut, va presupune participarea zilnică la cursuri a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
  • Scenariul 2 va presupune participarea zilnică la cursuri a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, dar și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) la ore a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție
  • Scenariul 3, aplicat în cazul unei rate mari de infectări, va presupune că toți preșcolarii și elevii vor participa doar la cursuri și activități online.

Care sunt noile reguli din școli?

Ordinul prevede și ghiduri privind măsuri sanitare și de protecție pentru fiecare nivel educațional în parte.

Potrivit acestora, intrarea la cursuri se va face eșalonat,  pe mai multe uși de acces, la intervale orare stabilite în funcție de zone sau de clădiri.

Traseele vor fi prestabilite la deplasarea în interiorul instituției de învățământ cu păstrarea distanței de un metru între elevi.

Purtarea măștii de protecție în interiorul unității de învățămât este obligatorie în cazul personalului didactic și al elevilor începând din clasele primare.

„Igiena mâinilor trebuie să se realizeze frecvent, dar  și dezinfecția și aerisirea claselor de curs trebuie realizate zilnic. În fiecare zi se va face și dezinfecția diverselor materiale didactice utilizate la orele de curs. De asemenea, pe lângă triajul observațional de la domiciliu, se va efectua evaluarea stării de sănătate la prima oră de curs. Începând cu clasele primare,  prezența la orele de curs se va face în procent de 50%, prin rotație la 1-2 săptămâni”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Actul normativ mai prevede informarea permanentă a personalului, elevilor și părinților/reprezentanților legali cu privire la măsurile de protecție împotriva infecției cu SARS-CoV-2.

„Depunem toate eforturile pentru începerea anului școlar în siguranță. Este importantă distanțarea socială, dar și respectarea măsurilor de igienă care sunt deja cunoscute. Condițiille în care se va desfășura acest an școlar: distanțare, dezinfecție, portul măștii. Adaptarea acestor condiții la fiecare unitate școlară a impus un efort maxim în ultimele două luni”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, în cadrul unei conferințe de presă.

Ce se va întâmpla dacă vor fi cazuri confirmate de îmbolnăvire în școli?

Potrivit comunicatului, la apariția într-o clasă din unitatea de învățământ a unui caz confirmat de îmbolnăvire cu COVID-19, cursurile clasei respective vor fi suspendate timp de 14 zile. În situația în care în aceeași sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire, urmând ca elevii din schimbul următor să participe la cursuri în mod normal.

La apariția a trei cazuri confirmate de îmbolnăvire cu în clase diferite ale aceleiași unități de învățământ, se suspendă cursurile școlare ale întregii unității de învățământ, pe o perioadă de 14 zile de la data confirmării ultimului caz.

La apariția cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, acestea au obligația de a anunța conducerea unității de învățământ, care va informa la rândul său Direcția de Sănătate Publică.