Prima pagină » Știri » Ministerul Sănătății va compensa integral medicamente pentru cancer, epilepsie și boli endocrine

Ministerul Sănătății va compensa integral medicamente pentru cancer, epilepsie și boli endocrine

Ministerul Sănătății va compensa integral medicamente pentru cancer, epilepsie și boli endocrine
Ministerul Sănătății (MS) vrea să introducă mai multe medicamente pe lista celor compensate sută la sută, printre acestea regăsindu-se tratamente utilizate în cazul epilepsiei și al unor boli endocrine, neurologice degenerative și oncologice.

Conform unui proiect de hotărâre de guvern postat, joi, pe site-ul ministerului, în vederea dezbaterii publice, lista cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate se va completa cu Stiripentol, denumirea comună internațională utilizată în tratamentul epilepsiei. Este vorba despre compensare integrală în cazul pacienților care beneficiază de tratament ambulatoriu.

Tot de compensare integrală vor beneficia pacienții care suferă de afecțiuni endocrine (gușă endemică, insuficiență suprarenală cronică, diabetul insipid, mixedemul adultului, tumori hipofizare cu expansiune supraselară și tumori neuroendocrine) pentru produsul Pasireotidum.

Nouă produse destinate tratamentului oncologic al pacienților incluși în programele naționale de sănătate cu scop curativ în tratamentul ambulatoriu și spitalicesc vor fi, și ele, compensate integral. Acestea sunt: Clofarabinum, Nelarabinum, Decitabinum, Trabectedinum, Ofatumabum, Dasatinibum, Nilotinibum, Everolimus și Ruxolitinibum.

Sublista cu denumiri comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații în regim de compensare 100% este completată de Ambrisentanum, pentru hipertensiunea pulmonară.

Tafamidis, destinat tratamentului medicamentos al bolnavilor cu boli neurologice degenerative – scleroză laterală amiotrofică, va fi și el inclus pe lista compensatelor.

Vor mai beneficia de compensare sută la sută Bosentanum (scleroză sistemică și ulcere digitale evolutive), Romiplostimum (purpura tromocitopenica imună cronică la adulții splenectomizați si nesplenectomizați) și Sapropterinum (pacienți adulți și copii cu hiperfenilalaninemie diagnosticați cu fenilcetonurie sau deficit de tetrahidrobiopterina -BH4).

Tot compensare integrală va fi acordată pentru Plerixafor, utilizat în cazul transplatului medular.

Președintele Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu, declara, marți, la conferința MEDIAFAX cu tema „Bolnavul cu epilepsie, de la integrarea socială la accesul la tehnici terapeutice noi”, că un număr de 14 medicamente pentru care nu există alternativă terapeutică, printre care și cele pentru boala Dravet, vor fi incluse pe lista de compensate din luna mai, cel mai târziu iunie.

„Vorbim depre epilepsiile rare, mai ales boala Dravet, care au nevoie urgentă de alternativă terapeutică, așa-numitele medicamente orfane, și pentru care vom introduce pe listă primele medicamente cel mai târziu la începutul lunii iunie”, a spus Savu.

De asemenea, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, declara că suma alocată pacienților cu epilepsie în acest an era insuficientă și în acest sens s-au primit mai multe sesizări, astfel că s-a decis creșterea acesteia de la 2,66 milioane de lei la 4,65 milioane de lei.

„În momentul de față, știu că pentru tratamentul epilepsiei rezistente s-a alocat o sumă insuficientă. Am primit mai multe sesizări. Costurile sunt ridicate: pentru micro-intervenții chirurgicale, costul este de 32.500 de lei per pacient, pentru implantul unui stimulator, peste un miliard (de lei vechi, n.r.) Evident că familia nu poate să acopere aceste costuri, iar statul trebuie să ofere soluții. Voi crește această sumă de la 2,66 milioane de lei, vom mări la 4,65 milioane, deci o creștere la 60 la sută. Sper să reușim să acoperim costurile pentru toți cei care sunt în această situație. Sper să fie primul an în care să îi cuprindem pe toți. Știu că sunt multe alte chestiuni, și cele de medicație nouă”, a spus ministrul Sănătății.

Tot Bănicioiu a anunțat, joi, că noua listă de compensate va fi evaluată în totalitate, dar până atunci, din luna mai, pacienții cu boli rare fără terapie în ultimii ani vor beneficia de medicamente compensate.