„În draftul proiectului există obligativități pentru toată lumea de sus până jos, inclusiv pentru Ministerul Sănătății și am spus că ministerul iși asumă tratamentul reacțiilor vaccinale. Medicii de familie trebuie să-și facă treaba, pus și simplu. Există eventuale contraindicații, iar în acel moment, medicul de familie, care cunoaște cel mai bine copilul, poate retrage vaccinarea. Importantă este informarea părintelui pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză. Momentan nu avem incluse sancțiunile, dar e este posibil să apără în urma dezbaterilor”, a declarat pentru MEDIAFAX Florian Bodog, ministrul Sănătății.
Medicii de familie susțin că proiectul legii vaccinării nu explică ce se întâmplă dacă spitalele nu au flux de vaccin.
„Se discută foarte puțin despre condițiile concrete în care ministerul trebuie să răspundă despre faptul că în ultimele cinci luni noi nu am avut vaccin. Niciunde nu scrie ce se întâmplă dacă noi nu avem flux de vaccin. Ce se întâmplă și cu celelalte responsabilități ale noastre pentru că noi răspundem și față de casa de asigurări, direcției de sănătate publică. Este multă birocrație care cade tot în capul medicului de familie. Transportul este lăsat în seama medicului de familie, care trebuie să indice unde, DSP-ul, ministerul trebuie să aibă mașini de transport cu care să îmi aducă vaccinul la cabinet. Copiii din școală ne-au fost repartizați nouă pentru vaccinare, iar într-o clasă pot fi 40 de copii care aparțin la 40 de medici de familie. Cum se vaccinează acești copii astfel încât toți să fie acoperiți vaccinal? Revigorarea rețelei de medicină școlară este o obligativitatea pentru Ministerul Sănătății și nu de pus în cârca medicului de familie. Peste 70% dintre copii vin bolnavi când vin prima data la vaccinare”, spune Valeria Herdea, medic de familie
Asociațiile de pacienți susțin că este necesar să existe sancțiuni și, de asemenea, ca statul să își asume responsabilitatea în cazul reacțiilor adverse.
„Reacțiile apar pentru că nu avem instrumentele necesare pentru consultarea pacientului înainte de vaccinare. Nu avem tehnologiile necesare pentru depistarea precoce a anumitor boli, chiar și la nou-născuți, atunci, statul e bine să își asume. Medicul neonatolog sau medicul de familie, este bine să oprească vaccinarea pe moment pentru că pacientul are de exemplu o infecție. Legea trebuie făcută astfel încât să existe norme și protocoale pentru că medicul să fie acoperit de malpraxis. În ceea ce privește sancționarea părinților, sancțiunile trebuie să vină pe niște etape. Legea trebuie să permită să se facă educație și informare corectă. Nu suntem de acord ca părintele să decidă în totalitate dacă copilul trebuie vaccinat sau nu”, a declarat Vasile Barbu, președintele Asociației de Pacienți.
Ministerul Sănătății a pus, marți, în dezbatere publică, noul proiect al legii vaccinării, Florian Bodog precizând că părinții sau tutorii care refuză vaccinarea copiilor o fac pe propria răspundere, iar a nu vaccina copilul este sinonim cu rele tratamente aplicate minorului.