Prima pagină » Coronavirus » Ministerul Sănătății: Vaccinurile anti-COVID-19 disponibile în România permit donarea de sânge imediat după vaccinare

Ministerul Sănătății: Vaccinurile anti-COVID-19 disponibile în România permit donarea de sânge imediat după vaccinare

Ministerul Sănătății: Vaccinurile anti-COVID-19 disponibile în România permit donarea de sânge imediat după vaccinare
Ministerul Sănătății: Vaccinurile anti-COVID-19 disponibile în România permit donarea de sânge imediat după vaccinare / Sursă Foto: Pixabay - Caracter Ilustrativ

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Sănătății, dozele de vaccin împotriva COVID-19 disponibile în România în acest moment, Pfizer BioNTech Moderna, permit donarea de sânge imediat după vaccinare, fără o perioadă de așteptare.

Donarea de sânge se poate face imediat după vaccinare

Vaccinurile împotriva COVID-19 disponibile în România în acest moment, Pfizer BioNTech Moderna, permit donarea de sânge imediat după vaccinare, fără a mai fi nevoie de o perioadă de așteptare. Vaccinurile de care dispune România sunt bazate pe tehnologia ARN-ului mesager.

„Molecula de ARN mesager nu prezintă potențial infecțios și este înlăturată din organism odată ce și-a îndeplinit scopul, acela de a produce proteina Spike care declanșează răspunsul imun. Chiar dacă suntem în mijlocul unei pandemii, nevoia de sânge a spitalelor rămâne constantă, și de aceea este bine să donăm sânge dacă îndeplinim condițiile obișnuite pentru a deveni donatori”, transmite sursa citată.

Programarea pentru donarea de sânge se poate face de la distanță, telefonic, prin e-mail sau prin intermediul unor aplicații mobile precum Donorium.

Bolnavii cronici care s-au tratat la privat nu se pot înscrie pentru vaccinarea împotriva COVID

Mai mulți medici de familie au declarat că nu pot înregistra bolnavi cronici pentru vaccinarea anti-COVID-19, deși aceștia sunt la evidența medicilor cu astfel de afecțiuni.

CNAS a explicat pentru Libertatea.ro, citată de Adevărul.ro, că asta se întâmplă pentru că, în sistem, „în acest moment nu se văd decât cazurile care s-au tratat cu decontări de la Casă, la spitalele publice”.

Potrivit CNAS, bolnavii cronici care nu sunt în „evidența Casei”, adică cei care nu și-au decontat prescripțiile medicale sau analizele la stat sau la privat prin Casă și au optat să și le plătească singuri din buzunar, acum nu figurează în sistem!

Radu Cristian ... vezi toate articolele

Citește și