Ministerul Sănătății vizează un control mai strict al achizițiilor publice din spitale
„Vizavi de zecile de coduri folosite pentru astfel de achiziții, nu o anumită firmă folosește coduri cpv, ci spitalele folosesc codurile cpv la momentul la care fac achizițiile publice. Verificăm acum dacă există posibilitatea unui control mai strict al acestor achiziții și aici mă refer la caietul standardizat de sarcini, posibilitatea de a le include pe achizițiile centralizate și în această săptămână va avea loc o întâlnire între Ministerul Sănătății și Agenția Națională de Achiziții Publice pentru a vedea din punct de vedere legal ce se poate face”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu, în cadrul unei conferințe de presă, marți.
În ceea ce privește legea achizițiilor publice, el spune că „autoritatea contractantă trebuie să încadreze achiziția la codul cpv, asta apropo de multitudinea de coduri identificate pentru anumite tranzacții și anume, la codul cpv cel mai apropiat de bunul sau serviciul respectiv. Spre exemplu, dacă un dezinfectant se găsește în farmacie, obligația autorității contractante este să treacă produsul dezinfectant la codul cpv „dezinfectanți”, nu la produse farmaceutice chiar dacă el se găsește acolo”.
De asemenea, el a amintit că Ministerul Sănătății nu are atribuții de control și verdict de achiziții publice, aceste atribuții aparținând Agenției Naționale pentru Achiziții Publice și Procuraturii dacă există suspiciuni de fraudă la achiziții publice.
„Spre exemplu, dacă Corpul de Control al Ministerului Sănătății se duce într-un spital și găsește niște suspiciuni legate de achizițiile publice, atunci raportul Corpului de Control se duce automat către una din aceste două instituții, Ministerul Sănătății neavând funcția legală de a investica și a da verdict în privința calității unei achiziții publice”, a explicat Colintineanu.