Ministerul Sănătății vrea să crească alocațiile de hrană în spitale. Care vor fi noile sume

Ministerul Sănătății vrea să crească alocațiile de hrană în spitale. Care vor fi noile sume
Publicat: 19/11/2014, 16:57

„Este necesară o actualizare a cuantumului alocațiilor pentru bolnavi. Acestea au rămas neschimbate din anul 2008 și nu mai corespund realităților, iar succesul tratamentului este dat și de o alimentație corespunzătoare. Proiectul de act normativ pe care îl propunem noi aduce trei noutăți importante: creșterea efectivă a sumelor destinate alimentației, introducerea unor sume pentru bolnavii în regim de hemodializă (aceștia nu beneficiau de masă chiar dacă programul de dializă se desfășoară între 4 și 6 ore), precum și crearea bazei legale pentru ca autoritățile locale să poată suplimenta aceste sume prin hotărâri ale consiliilor locale pentru spitalele din subordine”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG privind nivelul alocațiilor de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice.

Conform documentului aflat în dezbatere, începând cu luna decembrie 2014, nivelul alocațiilor de hrană va fi actualizat cu indicele prețurilor de consum la mărfuri alimentare, în perioada mai 2008 -septembrie 2014, precum și creșterea cu 5% a cotei TVA.

Astfel, alocațiile de hrană vor ajunge între 7,0 lei și 19,4 lei pentru bolnavii adulți, corespunzător bolilor pentru care sunt internați, și între 3 lei și 17,5 lei pentru copii, în funcție de categoria de vârstă și afecțiune. Actualele alocații de hrană stabilite în luna aprilie 2008 se situează între 7,0 lei și 13,0 lei, pentru bolnavii adulți, și între 1,8 lei și 14,5 lei pentru copii.

Calculul detaliat al cuantumului alocațiilor de hrană a fost realizat la cererea Ministerului Sănătății, de către medici specialiști nutriționiști de la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Nicolae Paulescu”, Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului „Alfred Rusescu”, precum și de la alte institute de specialitate și spitale, pe categorii de bolnavi și afecțiuni.

Astfel alocația de hrană zilnică pentru bolnavi TBC și HIV/ SIDA adulți ar putea crește la 16 lei, iar pentru copii – la 15 lei, pentru bolnavi cu hepatită și neoplazicii adulți – la 15 lei, iar pentru copii – la 16,4 lei, pentru bolnavi cu diabet adulți – la 15 lei, iar pentru copii – la 17,5 lei, pentru arși – 15 lei (adulți) și 10 lei (copii), pentru lăuze – 14 lei, bolnavi în leprozerii – 11 lei, bolnavi psihici și bolnavi psihici cu internare obligatorie – 12 lei, bolnavi internați în staționare de zi – 7 lei, copii nou-născuți, prematuri, în maternități sau compartimente, alimentați artificial – 10 lei, copii nou-născuți prematuri alimentați natural – 5 lei, copii 0-3 ani – 10 lei, copii 3 – 16 ani – 12 lei. De asemenea, alocația pentru o rație de 0,500 l lapte distribuit prin unitățile sanitare care se acordă în completarea alimentației naturale- 3 lei, (după caz, de alocația noului născut poate beneficia mama acestuia), însoțitori ai bolnavilor internați în unități sanitare 8 lei, bolnavi străini internați la Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie 19,4 lei.

Totodată, în anexa la proiectul de hotărâre s-a adăugat poziția „bolnavi în regim de hemodializă” la cererea expresă a Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, a cărei motivație a fost că, deși bolnavii respectivi nu sunt internați, programul de dializă se desfășoară între 4 și 6 ore, timp în care, având în vedere patologia bolii diabetice, spitalul este obligat să ofere cel puțin o masă bolnavului. Alocația pentru hrană pentru acești bolnavi este de 8 lei.

În aceste condiții, se estimează că impactul bugetar al noilor alocații la nivelul unui an va fi de de 31,67 de milioane de lei, iar pentru ultima lună a anului curent este de 2,64 de milioane de lei. Analiza a fost efectuată doar la nivelul spitalelor din subordinea Ministerului Sănătății.

Aceste sume urmează să fie suportate din bugetele de venituri și cheltuieli proprii ale unităților sanitare cu paturi, indiferent de subordonare, ținând cont că aceste unități își finanțează cheltuielile integral din veniturile proprii, obținute potrivit legii.

Potrivit proiectului, nivelul alocațiilor de hrană este maximal. Acesta poate fi depașit prin hotărâri ale consiliilor unităților administrativ-teritoriale pentru spitalele din subordine , cu suportarea de către acestea din bugetele proprii a cheltuielilor suplimentare, precum și la solicitarea persoanelor fizice beneficiare, care vor suporta cheltuielile suplimentare corespunzătoare.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang