Ministerul Sănătății vrea să interzică pentru 6 luni exporturile paralele de medicamente din noua listă de compensate

Ministerul Sănătății vrea să interzică pentru 6 luni exporturile paralele de medicamente din noua listă de compensate
Publicat: 11/01/2014, 15:50

Ministerul Sănătății (MS) vrea să interzică pe o perioadă de 6 luni exporturile paralele pentru medicamentele aflate în noua listă de compensate, având în vedere necesitatea pacienților de a beneficia la timp de tratamentele prescrise, informează instituția.

Intenția în acest sens a fost comunicată reprezentanților industriei farmaceutice la o întâlnire de sâmbătă la care au participat ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, secretarul de stat Adrian Pană, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Bușoi, și directorul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), Marius Savu.

„Având în vedere necesitatea pacienților de a beneficia la timp de tratamentele prescrise, ministrul Sănătății a mai transmis industriei farmaceutice intenția MS de a interzice pe o perioadă de 6 luni exporturile paralele pentru medicamentele aflate în noua listă de molecule compensate până la intrarea în vigoare a tuturor măsurilor propuse pentru ca procesul de reformă să fie coerent”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de MS.

În 2013, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a semnat un ordin de suspendare, până la sfârșitul anului, a exportului paralel de medicamente oncologice pentru care exista riscul apariției unor disfuncționalități în aprovizionarea farmaciilor și spitalelor.

Tot la întâlnirea de sâmbătă, Nicolăescu a punctat intenția MS de a înființa, în partea a doua a anului, o structură de evaluare a tehnologiilor medicale, în vederea unei organizări mai eficiente a procesului de revizuire a listei de medicamente compensate.

Totodată, ministrul le-a transmis reprezentanților industriei farmaceutice intenția autorităților de a reactualiza semestrial în 2014 și trimestrial în 2015 lista de medicamente, conform reglementărilor europene, astfel încât pacienții să poată beneficia de tratamentele inovatoare de care au nevoie.

Cu același prilej, a fost discutată problema taxei clawback, context în care reprezentanții Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) au propus ca fiecare companie – atât producătorii de medicamente originale, cât și cei de generice – să plătească o taxă în funcție de consumul individual pe care îl determină în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

„Părțile au agreat ca pe parcursul lunii ianuarie să continue discuțiile privind temele mai sus amintite, urmând ca, la sfârșitul lunii, să existe o propunere finală agreată referitoare la subiectele puse în discuție”, se mai arată în comunicatul MS.

Potrivit producătorilor de medicamente originale, în prezent, toate companiile farmaceutice plătesc către stat o taxa de clawback care se ridică la aproximativ 14 la sută din cifra de afaceri (adică 14 la sută din totalul vânzărilor companiei). Taxa este plătită numai de companiile producătoare de medicamente, însă taxa este calculată inclusiv pentru adaosurile de distribuție și de farmacie pe care nu le încasează companiile producătoare de medicamente, atrag atenția producătorii de medicamente originale.

Ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, a anunțat anul trecut că va propune calcularea taxei clawback diferențiat pentru medicamente originale (sau inovative) și respectiv pentru medicamente generice (echivalente mai ieftine ale produselor originale ale căror brevete au expirat).

Companiile producătoare de medicamente originale se tem că, în urma aplicării clawback-ului diferențiat, pentru ele taxa poate ajunge până la 30 la sută din vânzările realizate. În aceste condiții, există pericolul retragerii unor produse de pe piața din România, arată reprezentanții producătorilor de medicamente inovative.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24...
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor