Ministerul Transporturilor, proiect de zeci de milioane de euro pe șoselele afectate de zgomotul traficului: cât vom plăti pentru „covoare fonoabsorbante” și „panouri fonoabsorbante”

Ministerul Transporturilor, proiect de zeci de milioane de euro pe șoselele afectate de zgomotul traficului: cât vom plăti pentru „covoare fonoabsorbante și „panouri fonoabsorbante
CNAIR. S-a semnat contractul pentru proiectarea unui nou drum expres / Sursă Foto: Mediafax Foto
Publicat: 19/11/2017, 16:04
Actualizat: 19/11/2017, 16:44

„În vederea reducerii zgomotului generat de traficul rutier, urmează să se implementeze măsuri de reducere a zgomotului care vizează două direcții: așternerea de covoare fonoabsorbante și montarea de panouri fonoabsorbante. Obiectivul general este de a oferi un confort acustic minim necesar atât participanților la trafic cât și persoanelor care locuiesc în vecinătatea anumitor sectoare de drumuri naționale pe care s-a înregistrat un nivel foarte ridicat al zgomotului datorat traficului rutier intens”, se arată în Nota de Fundamentare a viitorului act normativ, publicată pe site-ul Ministerului Transporturilor.

„Proiectul de față reprezintă o primă etapă de implementare (fapt stabilit de comun acord cu Direcția Generală Organismul Intermediar pentru Transport din cadrul Ministerului Transporturilor) și a fost estimat la o valoare totală de 110,7 milioane de lei fără TVA (24,3 milioane de euro fără TVA, curs valutar BNR 10.05.2017: 1 euro = 4.5481 lei/euro), respectiv 131,8 milioane de lei cu TVA – valoare obținută în urma derulării procesului de consultare a pieței conform Legii nr. 98/2016, în baza ofertelor primite de CNAIR SA de la operatorii economici din domeniul aferent proiectului, dar și prin prospectarea pieței cu accesarea paginilor web ale marilor comercianți specializați”, se mai arată în documentul citat.

În prima etapă „se au în vedere sectoarele pe care traficul în anul 2011 a fost peste 6 milioane de treceri de autovehicule (aprox. 113 km, din care cca. 32 km aferenți unor sectoare pe care traficul înregistrat în 2011 a depășit 10 milioane de treceri de autovehicule) și toate sectoarele pe care s-au propus montarea de panouri fonoabsorbante (aprox. 24 km), rămânând ca ulterior să se identifice posibile surse de finanțare din instrumente structurale pentru restul sectoarelor pe care se dorește așterenere de covoare fonoabsorbante cuprinse în proiectul inițial”, menționează inițiatorii proiectului.

Potrivit acestora, „proiectul inițial a fost estimat la o valoare de aproximativ 80 de milioane de euro fără TVA și avea în vedere așternerea de covoare fonoabsorbante pe aproximativ 600 km și montarea de panouri fonoabsorbante pe aproximativ 24 km”.

Finanțarea proiectului se va face din fonduri structurale în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM), Obiectivul specific 2.5 „Creșterea gradului de siguranță și securitate pe toate modurile de transport și reducerea impactului transporturilor asupra mediului”, și de către Guvernul României, prin asigurarea cofinanțării necesare.

În 29 iunie 2002, Parlamentul European și Consiliul au adoptat Directiva 2002/49/EC privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambiant, având ca principală țintă definirea unei abordări comune a problemei pe care o reprezintă zgomotul în scopul identificării, prevenirii și reducerii nivelului zgomotului urban.

„În baza obligațiilor ce decurg din apartenența la Comunitatea Europeană, România și-a adaptat legislația în domeniu, astfel încât Directiva 2002/49/EC a fost transpusă prin Hotărârea Guvernului nr. 321/2005 privind evaluarea și gestionarea zgomotului ambiental, republicată, cu modificările și completările ulterioare”, mai arată Ministerul Transporturilor.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
O femeie de 102 ani care nu are riduri aproape deloc și-a dezvăluit secretele. Folosește...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Cântăreață din România, implicată într-un grav accident auto! Mașina ei s-a izbit cu putere de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
El este Marius, un alt român decedat în urma inundațiilor din Spania. Bărbatul a lăsat...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Răsturnare de situație în dosarul Dan Diaconescu. Judecătoria Constanța a luat decizia
Rețeta perfectă de gogonele în saramură. Vor rămâne tari toată iarna
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un fizician susține că un alt univers ar fi existat înainte de Big Bang