”Referitor la situația rezultată în urma depistării lotului de brânză contaminată cu e-coli, precizez următoarele:
Am dat informația în mod absolut transparent. De fapt, ceea ce mi se impută acum este prea marea transparență de care am dat dovada. Poate am greșit, poate nu. Pe de altă parte, informația era deja cunoscută în mass media, jurnaliștii necerându-mi decât confirmarea ei. Alte persoane avuseseră deja grijă să o dea, „pe surse” cum se spune, înainte.
Eu o să vă spun cum se vede situația de la mine și de ce am decis să fiu atât de transparent. În primul rand, cred că se face o confuzie imensă între valori. Nu cred că putem pune în balanță viața unor copii cu orice altceva. Nu cred că este un mod corect și moral a vedea astfel lucrurile. Desigur, nu există dovada legăturii dintre brânza incriminată și cazurile respective, fiind de datoria Ministerului Sănătății să ducă la capăt ancheta. Însă, din informațiile pe care le aveam când am ieșit public, rezulta că lotul de brânză de 25 kg de la fabrica respectivă, NU A MAI FOST REGĂSITĂ NICI LA PRODUCĂTOR, NICI LA UNITĂȚILE DE COMERCIALIZARE. Ce înseamnă lucrul acesta? Înseamnă că acea cantitate de brânză SE AFLA ÎN FRIGIDERUL OAMENILOR! Chiar în momentul în care eu făceam declarația, această brânză infestată cu e-coli putea face alte victime! Iar oamenii aceia NU ȘTIAU CE AU ÎN FRIGIDER ȘI CE PUTEAU SĂ LE DEA COPIILOR! Sper că nu a fost afectat grav un producător, DAR POATE AM SALVAT ASTFEL VIATA UNOR COPII, și asta moral îmi dă liniște. În cazul în care ar fi fost afectați alți copii, mi s-ar fi reproșat că am știut numele producătorului și l-am tăinuit”, a scris Irimescu pe Facebook.
Ministrul Agriculturii fusese aspru criticat după ce a făcut public numele firmei Brădet, criticii spunând că o afacere românească riscă să fie distrusă fără baze reale.
Irimescu a anunțat luni că bacteria Escherichia Coli a fost descoperită în produse lactate din județul Argeș, mai exact în brânza de vacă produsă de firma „Lactate Brădet”.
„Este vorba despre brânză proaspătă de vaci, 25 de kilograme. Lotul nu a mai fost găsit, între timp s-a stopat activitatea. Este vorba de Lactate Brădet din Curtea de Argeș. De asemenea, s-a mai găsit în carne de pasăre recoltată din frigiderul unei familii din Bacău, era o pasăre din gospodăria personală”, a precizat, pentru Mediafax, Irimescu.
De asemenea, Autoritatea Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a transmis într-un comunicat de presă remis luni MEDIAFAX că, în 25 februarie, echipe mixte, alcătuite din inspectori DSVSA și DSP din județele Argeș și Dolj au demarat acțiunea de prelevare de probe, care au fost transmise spre analizare către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (IISPV).
Potrivit rezultatelor anchetei, dintre cele 194 de eșantioane analizate până la această dată, a fost depistată prezența Escherichia Coli, serogrupul O 26, la o probă de pui (spate cu gât) recoltat din frigiderul uneia dintre persoanele (aparținător) implicate în ancheta Ministerului Sănătății. Carnea provenea de la păsări din gospodăria persoanei respective (județul Băcău).
De asemenea, bacteria a mai fost descoperită în probe prelevate dintr-un lot de 25 de kg brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din județul Argeș („Lactate Brădet”).
Vicepreședinte CJ Argeș: Declarațiile ministrului sunt iresponsabile
Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Dorin Mărășoiu, a catalogat drept iresponsabile afirmațiile ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, referitoare la infectarea cu E.Coli a unor produse de la firma „Lactate Brădet” și a precizat că declarațiile au fost făcute fără o verificare temeinică.
„Este incredibil că ministrul Agriculturii , un ministru care a lucrat în Uniunea Europeană, vine și, fără să aibă o verificare temeinică, până nu s-a terminat niciun fel de investigație, ieși pe piață și dai numele unei societăți cu capital românesc. Acea societate are acea fabrică făcută pe fonduri europene , investiție europeană care cinci ani trebuie să deruleze afacerea respectivă. În condițiile acestea, cu o astfel de inepție spusă de la nivelul acela (…) omul acela nu are nicio șansă să își mai continue bussinesul. Cine mai plătește fondurile europene? Este iresponsabilă declarația acestui ministru. ” a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Dorin Mărășoiu.
Vicepreședintele Consiliului Județean Argeș a precizat că, în acest caz, nu a fost finalizată investigația.
„Dacă firma se face vinovată, să plătească. Dar dacă nu se face vinovată, cine mai plătește daunele acestea? Pentru că a fost vorba de brânză vrac care a fost manipulată până la magazinele respective, nu se știe de unde a fost infectată brânza respectivă, dar au fost acuzațiile răspândite pe această societate.”, a mai spus Dorin Mărășoiu.
Șeful ANSVSA:Acum o săptămână nu erau probleme la firma Brădet, verificăm fermele care au furnizat lapte
Președintele ANSVSA, Andrei Butaru, a declarat marți că inspectorii instituției au verificat în urmă cu o săptămâna firma Brădet Lactate din Argeș și nu au găsit nicio problemă. Ulterior ANSVSA a descoperit că brânza produsă de această firmă este contaminată cu E.Coli. „A fost verificată de mai multe ori. Ultima oară cred că înainte cu o săptămână și nu a fost nicio problemă”, a declarant președintele ANVSA, Andrei Butaru.
El a spus că, în urma controalelor, inspectorii sanitar-veterinari au descoperit într-un lot de brânză produsă de firma Brădet Lactate Escherichia Coli, tulpina O26. Butaru a adăugat că același rezultat l-a avut și analiza efectuată în carnea de pui descoperită în frigiderul unei gospodării proprii.
Cât privește cele două ferme care au furnizat laptele către firma Brădet acestea” livrează lapte în mai multe părți. Acum se recoltează probe de acolo. Până în prezent nu am avut probleme acolo. Din două județe – Dolj și Argeș”, a mai declarat președintele ANSVSA.
El a respins posibilitatea ca pe piață să existe încă produse contaminate cu bacteria E.Coli.
„Noi verificăm și nu am găsit până acum. În aceste condiții a fost probabil o greșeală care se va găsi în momentul anchetei epidemiologice. Fiecare lot scos la vânzare are o fișă de conformitate pe care trebuie să o dea producătorul. Face anumite tipuri de analize. Nu poate să facă toate analizele pe toate loturile. Se fac (teste n.r.) și pe E.Coli dacă stabilim noi, dacă sunt suspiciuni”, a mai spus Butaru.
Fabrica a fost închisă
Patronul firmei de prelucrare a laptelui Lactate Brădet din Argeș, Marius Badea, a declarat marți că închide producția și că nu mai crede în reabilitarea unității, deși este posibil ca „ministrul să se fi grăbit să arate” spre firmă. Marius Badea a spus, cu lacrimi în ochi, că nu crede că fabrica va mai putea să își continue activitatea, deși în mod oficial i s-a cerut doar sistarea activității în secția de brânzeturi.
„Eu nu am făcut rău în viața mea la nimeni. Suntem printre singurele fabrici care am plătit până la ultimul leu fermierilor. Nu este vreun fermier în țară care să se plângă de noi. Întotdeauna am plătit mai mult pe laptele materie primă decât era prețul pieței, pentru a avea un lapte de calitate. Am mers să cumpărăm lapte și la 400-500 kilometri distanță numai să luăm de la niște ferme sigure și să oferim niște produse de calitate. Ceea ce se întâmplă astăzi, probabil, că va fi ultima conferință. Eu unul nu cred că se poate reabilita fabrica. E ca un copil pe care l-ai crescut și trebuie să te desparți de el””, a spus Badea.