Ministrul Apărării: Când va începe România retragerea trupelor din Afganistan
Ministrul Apărării Naționale, Corneliu Dobrițoiu, a declarat, sâmbătă, la Sibiu, la începerea lucrărilor Comitetului Militar al NATO, că, „în principiu”, România va începe retragerea trupelor din Afganistan din a doua jumătate a anului viitor, calendarul fiind în curs de dezbatere.
„România salută decizia Summit-ului de la Chicago, ca începând din 2014 forțele afgane să își asume responsabilități în domeniul securității. Calendarul nostru este în curs de dezbatere cu aliații. În principiu, vom începe retragerea trupelor din Afganistan din a doua jumătate a anului viitor, urmând ca după 2014, în deplin acord cu aliații, pe principiul «împreună am intrat, împreună ieșim din Afganistan», să asigurăm o prezență minimală pentru asiguararea condițiilor de instruire și mentorship a forțelor de securitate afgane”, a declarat Corneliu Dobrițoiu.
El a făcut aceste declarații la Sibiu, unde sâmbătă dimineață a început Conferința Comitetului Militar al NATO, la care iau parte șefii apărării din cele 28 de țări membre ale Alianței și alți aproximativ 300 de oficiali.
Lucrările au fost deschise de președintele Comitetului Militar al NATO, general Knud Bartels, și de ministrul român al Apărării, Corneliu Dobrițoiu.
Șefii apărării din cele 28 de țări membre ale NATO vor discuta la Sibiu despre operațiile Alianței aflate în desfășurare, precum și aspecte-cheie de pe agenda organizației.
Potrivit reprezentanților MApN, conferința se va concentra pe provocările mediului general de securitate, precum și pe operațiile aliate aflate în desfășurare în Afganistan și în Balcanii de Vest. Discuțiile se vor axa, de asemenea, pe stadiile transformării NATO și pe revizuirea structurii Statului Major Militar Internațional (IMS), care este partea executivă a Comitetului Militar. Conferința se va încheia cu alegerea noului director general al IMS.
Invitați speciali ai președintelui Comitetului Militar al NATO sunt ambasadorul Stephen Evans, asistentul secretarului general al NATO pentru Operații, și generalul-locotenent Arne BÃ¥rd Dalhaug, comandantul Colegiului de Apărare NATO de la Roma.
În marja conferinței, generalul-locotenent Ștefan Dănilă, șeful SMG, gazda reuniunii, va avea întâlniri bilaterale cu omologi din alte țări, în cadrul cărora vor fi abordate aspecte privind participarea țării noastre în teatrele de operații la misiuni aflate sub mandat NATO, procesul de transformare a Armatei României și modalitățile de întărire a cooperării militare bilaterale.
Aceasta este prima reuniune a șefilor apărării în acest format, după summit-ul NATO de la Chicago, și prima care se desfășoară în România.