Conferința „Referendumul pentru căsătorie din România: perspective naționale și internaționale”, organizată, joi, în Parlamentul României, a fost deschisă de Mihai Gheorghiu, președintele Comitetului de Inițiativă Cetățenească, care a susținut că a fost șocat de declarația președintelui României, care s-a arătat împotriva organizării referendumului pentru familie.
„Întrebarea care se pune este: are poporul român dreptul la referendum? Ne putem permite acest lux? Președintele României pare să ne spună că nu. Președintele României pare să ne spună că această inițiativă inflamează societatea. Este tulburător. Eu personal am fost extrem de tulburat și de șocat să aud declarația președintelui României la Bacău, spunând că această inițiativă de revizuire constituțională inflamează societatea, adică inflamează 90% dintre cetățenii României care sunt de acord cu definiția căsătoriei ca fiind uniunea dintre un bărbat și o femeie”, a declarat, joi, Mihai Gheorghiu.
Gheorghiu a mai precizat că de-a lungul vremii, inițiatorii referendumului pentru schimbarea articolului din Constituție care definește familia au fost catalogați ca fiind fanatici religioși.
„Această lungă și tenace rezistență la referendum este tulburătoare. Această temă este împinsă spre marginalizare. În momentul în care am fost definiți fanatici religioși, nimeni nu și-a cerut scuze pentru această jignire. Fanatismul este o boală”, a mai precizat Mihai Gheorghiu.
La conferința privind referendumul pentru căsătorie a paticipat și Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, care s-a pronunțat pentru organizarea referendumului.
„Duminica în care se va organiza referendumul se va numi duminica luminii și dacă doresc prietenii, frații și colegii europeni să preia ca import ceva din România, și cred că este momentul ca și noi să exportăm ceva din România, este această pronunțare care se va face clar de către români, că valoarea și moralitatea va fi reglementată prin legislație, să o preia și dumnealor. Pentru că nouă ne pasă ce se întâmplă cu societatea noastră, mâine, poimâine, ce se întâmplă cu copiii noștri, cu nepoții noștri, nu pentru că urâm pe cineva, ci dimpotrivă”, a declarat Ioan Deneș.
Ministrul a adus în discuție aspecte religioase ale referendumului, făcând referire la învățăturile lui Iisus Hristos.
„Iiisus ne spune că trebuie să iubim toți oamenii, dar asta nu însemnează că noi trebuie să iubim păcatele. De aceea, ca și creștini practicanți, iubim toți oamenii, dar adevărul trebuie să-l spunem așa cum este. Instituția numită familie, cea pe care Dumnezeu a lăsat-o pe Pământ, este formată din un tată bărbat și o mamă femeie. Am speranța că acest referendum se va organiza foarte repede”, a mai declarat Ioan Deneș.