Ministrul belgian al Sănătății recunoaște că Guvernul de la Bruxelles a pierdut controlul asupra pandemiei
Noul coronavirus are o evoluție agresivă în Belgia, țara confruntându-se cu cel de-al doilea val al pandemiei. Ministrul Sănătății, Frank Vandenbroucke, a afirmat că Guvernul de la Bruxelles a pierdut controlul asupra pandemiei și a atras atenția că belgienii trebuie să-și schimbe radical comportamentul, scrie publicația britanică The Guardian.
Belgia, afectată de pandemie
Frank Vandenbroucke a spus că situația din regiunea valonă și din capitală, este „cea mai gravă și cea mai periculoasă din toată Europa”.
„Suntem cea mai afectată regiune din toată Europa. Ne apropiem de un tsunami (n.r. de cazuri), pe care nu-l vom mai putea controla. Astăzi, situașia este sub control, dar cu multe dificultăți și stres. Dacă va continua să crească (n.r. bilanțul îmbolnăvirilor), numărul spitalizărilor va fi atat de mare, încât vom mai reuși să tratăm alte afecțiuni non-COVID. Guvernul are un mesaj clar către cetățeni: protejează-te și protejează-i pe cei dragi”.
Belgia a bifat un record de peste 12.000 de infectări cu noul coronavirus într-o singură zi, marţi, săptămâna trecută, aceasta fiind cea mai mare cifră raportată de la începutul epidemiei pe teritoriul naţional, a anunţat luni agenţia de presă belgiană Belga. Peste 10.000 de oameni au murit de COVID-19 în Belgia, o ţară ce are o populaţie de 11,5 milioane de locuitori.
Pentru a lupta cu evoluția explozivă a numărului de cazuri, guvernul belgian a ordonat vineri închiderea tuturor barurilor, cafenelelor şi restaurantelor şi a impus izolarea populaţiei la domiciliu între miezul nopţii şi ora 05:00. Telemunca a devenit obligatorie pentru companiile belgiene al căror obiect de activitate permite această posibilitate. Noile restricţii au intrat în vigoare luni.
Numărul mediu al infecţiilor a crescut săptămâna trecută cu 80%: Belgia a înregistrat peste 7.800 de infecţii zilnice în perioada 9-15 octombrie, în comparaţie cu o medie zilnică de aproape 4.400 de cazuri săptămâna precedentă, notează Agerpres.
În ultima perioadă a crescut alarmant şi numărul cazurilor severe: în medie, peste 250 de oameni au fost spitalizaţi în fiecare zi a săptămânii trecute, iar sistemul naţional de sănătate a ajuns la limitele capacităţii sale de primire şi de funcţionare.