Prima pagină » Știri » Ministrul Comunicațiilor, reacție după declarația lui Orban: Contribuția IT-iștilor e de 6% din PBI-ul României, egală cu cea a agriculturii ca magnitudine

Ministrul Comunicațiilor, reacție după declarația lui Orban: Contribuția IT-iștilor e de 6% din PBI-ul României, egală cu cea a agriculturii ca magnitudine

Ministrul Comunicațiilor, reacție după declarația lui Orban: Contribuția IT-iștilor e de 6% din PBI-ul României, egală cu cea a agriculturii ca magnitudine
Ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu, a reacționat, sâmbătă, după ce Ludovic Orban a declarat că lui nu i se pare normal ca IT-iștii să fie scutiți de plata impozitului pe venit, precizând că această scutire reprezintă un mecanism benefic pentru economie.

„PNL nu se dezice: propune taierea salariilor IT-istilor. Digitalizarea Romaniei ar trebuie sa fie subiectul unui acord transpartinic, nicidecum tinta unor declaratii iresponsabile ale liderului PNL Ludovic Orban care, odata iesit din febra electorala, indeamna la taiat veniturile IT-istilor prin renuntarea la scutirea impozitului pe venituri, in vechea traditie ce a consacrat PNL-ul in taierea de salarii”, scrie, pe Facebook, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

Alexandru Petrescu acuză PNL că, prin vocea lui Ludovic Orban, dă dovadă de o „crasă neglijență pentru un sector care înregistreaza una dintre cele mai mari valori adăugate, prin expertiza a 100.000 de specialiști a căror contribuție însumează o pondere de aproximativ 6% în PIB-ul Romaniei, egală cu cea a agriculturii ca magnitudine”.

„Mai mult, plus valoarea IT-istilor are efecte multiplicatoare in cresterea competitivitatii pe orizontala, pe intreg spectrul economiei romanesti, de la turism la transport, de la energie la agricultura, de la industrii creative la educatie si sanatate. Scutirea de impozitare a veniturilor specialistilor in IT ( a carei plaja de aplicabilitate s-a largit din decembrie 2017 la initiativa PSD, de la 75000 de IT-isti la 100.000) reprezenta un mecanism dovedit benefic pentru economie, care poate fi rezumat astfel: Cifra de afaceri a industriei estimata pentru 2019 este de peste 5 mld Euro, aproape 6% contribuție la PIB. Din 2013 până astăzi, dimensiunea pieței s-a dublat, iar din 2003 a crescut de cinci ori (de la 1 mld Euro – la 5 mld Euro). Contribuție in PIB a industriei a evoluat de la 0.5% in 2003 la aproape 6% astazi”, completează ministrul Comunicațiilor.

Petrescu mai precizează că economia digitală românească trebuie să-și mărească ritmul de creștere în linia potențialului pe care îl are spre beneficiul tuturor firmelor și cetățenilor români, recuperând astfel decalajul față de cele mai digitalizate economii europene, iar declarațiile și acțiunile decidenților politici nu au voie să perturbe această dinamică pozitivă.

„Din pacate, prin declaratiile lui Ludovic Orban, asistam la o avanpremiera a politicilor liberale marcate de taieri de salarii, pensii si stimulente pentru industrie pe care PNL nu ar ezita sa le puna in practica, daca ar avea ocazia”, conchide ministrul.

Reacția vine după ce președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă, la Mediaș, că nu i se pare normal ca cei care lucrează în IT să fie scutiți de plata impozitului pe venit. „Orice venit trebuie impozitat. Nu poți să creezi facilități fiscale care îmbracă forma unor privilegii”, a spus Orban.

„Mie nu mi se pare normal ca IT-iștii să fie scutiți de plata impozitului pe venit. IT-iștii câștigă cel mai bine în România. A fost o perioadă în care să stimulezi, ca oamenii să se ducă spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal, vă spun sincer. De ce? Păi un angajat dintr-o forjă sau un șofer de TIR care muncesc în condiții extrem de grele trebuie să plătească impozit pe venit și altul care încasează venituri semnificative și altul care încasează venituri dintr-o muncă mai mult intelectuală, mentală fără discuție, de ce să nu plătească impozit? Neutralitatea fiscală e un principiu fundamental. Orice venit trebuie impozitat”, a spus Orban.

Potrivit acestuia, nu pot fi create „facilități fiscale care îmbracă forma unor privilegii”.

.

Autor

Citește și