Prima pagină » Știri » Ministrul crizelor nerezolvate

Ministrul crizelor nerezolvate

Ministrul crizelor nerezolvate
Patriciu Achimaș Cadariu a demisionat din funcția de ministru al Sănătății în care a fost învestit pe 17 noiembrie 2015, după aproape cinci luni de mandat. Demisia lui vine după ce o nouă situație critică a lovit sistemul de sănătate românesc: criza dezinfectanților diluați din spitale, care au fost găsiți chiar și în spitalele în care au fost îngrijiți răniții din Colectiv. Aceasta nu este prima dată când situația sistemului sanitar din țara noastră dovedește vulnerabilitate și autoritățile resposabile nu reușesc să dea un răspuns concret. La începutul acestui an peste 20 de bebeluși și copii din județul Argeș au ajuns la spital cu infecții digestive și o parte dintre ei au fost diagnosticați cu sindrom hemolitic uremic. Trei dintre ei și-au pierdut viața. Nici până astăzi autoritățile nu au dat un răspuns concret în ceea ce privește cauza îmbolnăvirilor.

Patriciu Achimaș Cadariu a fost numit în funcție după căderea Guvernului Ponta, în urma protestelor iscate de tragedia din clubul bucureștean Colectiv, în urma căreia și-au pierdut viața 64 de persoane. Medic specialist în obstretică-ginecologie, Achimaș Cadariu conducea de 3 ani Institutul Oncologic „Prof.Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca atunci când a fost propus și numit ministru al Sănătății.

Misterul îmbolnăvirii copiilor din Argeș

Prima situație de criză cu care s-a confruntat Achimaș Cadariu a fost cea legată de încă misterioasa îmbolnăvire cu bacteria E-coli a copiilor din Argeș. 3 bebeluși și-au pierdut viața și alte zeci s-au luptat să supraviețuiască în spitalele din județ și din Capitală, fiind supuși unei proceduri care le-au pus viața în pericol, respectiv dializă peritoneală.

La începutul lunii februarie la Spitalul de Pediatrie din Pitești au ajuns mai mulți copii care sufereau de sindrom hemolitic uremic, dintre care o fetiță de 11 luni și-a pierdut viața pe 4 februarie. Situația din județ a ajuns în atenția autorităților abia pe 9 februarie, când o parte dintre bebeluși au ajuns în stare gravă în București, la spitalul Marie Curie.

La cinci zile după primul deces, DSP Argeș desshide o anchetă epidemiologică, iar Prefectura Argeș convoacă o ședință a Consiliului Județean pentru Situații de Urgență, pentru a discuta situația copiilor transferați la București.

A doua zi intră pe fir și Ministerul Sănătății care anunță că echipe ale Ministerului împreună cu echile ale Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică – INSP vor investiga cauzele posibile de îmbolnăvire a copiilor din Argeș. În cazul copilului decedat pe 4 februarie se confirmase prezența bacteriei Escherichia Coli (E-coli).

Pe timpul desfășurării anchetei, apar noi cazuri de îmbolnăvire. Alți copii din Argeș sunt transferați în București în stare gravă și sunt diagnosticați cu aceeași infecție E-coli și cu sindrom hemolitic uremic.

Între timp, pe 13 februarie, autoritățile publică informații conform cărora posibila cauză a îmbolnăvirilor ar fi portocalele și pornesc o anchetă care să verifice anumite loturi din magazinele indicate de părinții micuților internați în spitale. Două zile mai târziu această cauză iese din discuție în urma rezultatelor negative ale testelor.

Pe 15 februarie moare un al doilea copil, o fetiță în vârstă de 10 luni care fusese transferată la spitalul „Marie Curie” în urmă cu o săptămână. A doua zi, se produce al treilea deces, o fetiță de un an și patru luni.

Sursa contaminării era în continuare necunoscută, iar ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu era chemat la audieri în Parlament și se declara „foarte frustrat” că nu existau rezultatele anchetei în cazul îmbolnăvirii copiilor.

Pe 18 februarie, experții internaționali de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor ajung în București.
Abia la 15 zile după ce primii copii au fost transferați de la Spitalul de Pediatrie Pitești în București, Ministrul Sănătății face publice rezultatele anchetei epidemiologice și declară că specialiștii au descoperit că o tulpină diferită de E coli este cauza îmbolnăvirii copiilor din Argeș. Astfel, ANSVSA anunță că va colabora cu Ministerul Sănătății pentru a identifica alimentele care i-au îmbolnăvit pe copii. Ei urmau să verifice lactatele (laptele de vacă, iaurtul, brânza de vaci), carnea (vită și pui), fructele și legumele achiziționate fie din comerț, fie provenite din gospodăria proprie sau de la persoane particulare. Problele urmau să fie trimise la București pentru teste, iar rezultatele să fie făcute publice în 2 – 4 zile.
Se descoperă că un copil internat cu o zi în urmă la București era în stare gravă după ce a fost plimbată timp de 11 zile între spitalele din Argeș și București. Aceasta fusese diagnosticată cu enterocolită deși suferă, de fapt, de sindrom hemolitic uremic.

Ministerul Sănătății cere demisia conducerii Spitalului de Pediatrie Pitești, iar Prefectul județului Argeș cere și demisia DSP Argeș. Directorii celor două instituții declară că nu se consideră vinovați să că așteaptă să fie demiși.

29 februarie părea să fie ziua în care autoritățile descopereau, în sfârșit, cauza îmbolnăvirii zecilor de copii. Bacteria E coli O26, cauza îmbolnăvirii bebelușilor, era descoperită în produsele lactate din județul Argeș, mai precis în brânza de vacă produsă de firma „Lactate Brădet”. Bacteria fusese identificată într-un lot de 25 de kilograme de brânză proaspătă de vacă, produsă la 22 feburarie 2015. În cazul unuia dintre copiii care au murit la „Marie Curie” se confirma faptul că a consumat brânză de la acel producător.

Totuși, după mai multe zile de investigații și anchete, închiderea producției firmei „Lactate Brădet”, autoritățile ajung la concluzia că produsele cu e-coli de la acest producător nu pot fi cauza tuturor îmbolnăvirilor.

Situația din Argeș rămâne și astăzi fără răspuns. Cauza infecțiilor este în continuare neidentificată, iar autoritățile nu par să se apropie de vreo explicație.

Dezinfectanți diluați în spitalele din România

Cu o criză rămasă nerezolvată, Ministerul Sănătății se lovește de o nouă situație gravă descoperită în spitalele din România. Într-o anchetă realizată de jurnaliștii gsp.ro, publicată pe 25 aprilie, se arată cu documente obținute de la angajați Hexi Pharma că există inadvertențe între concentrația de soluții dezinfectante din produsele folosite în spital și ceea ce scrie pe etichete. Mai exact, 1,25% este concentrația reală de substanță activă glutaraldehidă în Suprasept, în loc de 12% de pe etichetă. De asemenea, 5% este concentrația reală de substanță activă dedidecildimetil amoniu în Thor, în loc de 15% de pe etichetă, iar 1,6% de substanța activă clorură dedidecildimetil amoniu este concentrația reală în Suprasept, în loc de 7% de pe etichetă.

Parchetul General deschide o anchetă penală iar reprezentanții Ministerului Sănătății apelează la Direcțiile de Sănătate Publică pentru a verifica toate unitățile sanitare din țară care utilizau dezinfectanți Hexi Pharma, pentru a vedea care este eficiența acestora.

De asemenea, Patriciu Achimaș Cadariu a dispus Corpului de Control demararea unor controale mixte împreună cu Inspecția Sanitară de Stat și Serviciile de Control în SÇŽnÇŽtate PublicÇŽ din cadrul Direcțiilor de Sănătate Publică.

Ancheta Parchetului General arătă că statul nu verifică aceste produse dezinfectante, neexistând prevederi legale în acest sens, cu alte cuvinte se bazează doar pe ceea ce susține producătorul și pe analizele prezentate de acesta.

Pe 6 mai, Ministerul Sănătății a publicat lista spitalelor unde probele ridicate în cadrul anchetei privind eficacitatea dezinfectanților folosiți au fost neconforme. Este vorba despre 50 de spitale din toată România, inclusiv cel de la Cluj, care a fost manageriat de actualul ministru al Sănătății, Patriciu Cadariu Achimaș – Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță”. Practic, 17,5% din spitalele verificate de Ministerul Sănătății au picat testul la dezinfecție. Cele mai multe spitale cu probleme la dezinfecție sunt în București, Călărași, Constanța și Suceava. În București, la spitalele de urgență Floreasca și Universitar, la Pantelimon și Sfântul Ioan, testele au ieșit neconforme, în aceste locații fiind tratate și o parte dintre victimele de la Colectiv. În București, toate cele 9 spitale unde testele au ieșit neconforme au contracte încheiate cu firma Hexi Pharma, acuzată că a livrat dezinfectanți diluați.

O zi mai târziu, premierul Dacian Cioloș a anunțat că Ministerul Sănătății trebuie să prezinte miercuri, în ședința de Guvern, un proiect de modificare a unei hotărâri de Guvern prin care să crească exigența procedurilor de control și monitorizare a biocidelor. De asemenea, Cioloș a cerut Ministerului Sănătății să demareze o anchetă administrativă în ceea ce privește biocidele, toate produsele folosite în prezent la dezinfecție în fiecare spital din țară urmând să fie verificate din punct de vedere al concentrației și eficienței.

În urma acestor declarații ale primului ministru și a discuției avute astăzi cu el, Patriciu Achimaș Cadariu și-a depus mandatul și, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax, motivul ar fi acela că ministrul Sănătății nu ar fi fost de acord cu modul în care s-a decis în Guvern gestionarea crizei dezinfectanților din spitale. Demisia îi fusese cerută și de oamenii care au ieșit în stradă, condamnând proasta organizare și gestionare a situației critice din sistemul de sănătate românesc. 

Acum este așteptată o nouă propunere pentru portofoliul de la Sănătate, care va primi moștenire tabloul plin de controverse care înfățișează sistemul sanitar românesc și de la care toată lumea va aștepta mai multe răspunsuri și soluții. 

Citește și