Ministrul Culturii, cu regret: Ion Caramitru și Dorina Lazăr își vor pierde funcțiile. Cum s-a ajuns aici

Publicat: 14 01. 2014, 18:03
Actualizat: 30 07. 2014, 00:03

Ministrul Culturii, Gigel Știrbu, a declarat, marți, că Ion Caramitru și Dorina Lazăr ar putea fi înlăturați de la conducerea TNB, respectiv a Teatrului Odeon, din cauză că o OUG din 2013 prevede înlăturarea de la conducerea instituțiilor publice de cultură a persoanelor care au împlinit 65 de ani.

Ministrul Culturii, Gigel Știrbu, a vorbit, marți, la Comisia de cultură a Senatului despre prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) numărul 68 din 2013.

În acest context, Gigel Știrbu a spus că există anumite lucruri care ar trebui schimbate sau reglementate în cadrul legislației, făcând referire și la această Ordonanță inițiată de fostul ministru al Culturii Daniel Barbu.

„Eu, în fosta calitate pe care am deținut-o, de președinte al Comisiei pentru cultură din Cameră, am avut anumite amendamente vizavi de această ordonanță și, odată cu schimbarea calității din aceea de președinte al Comisiei în aceea de ministru, nu mi-am schimbat sub nicio formă opțiunea vizavi de această modificare legislativă. Eu nu cred că, odată cu împlinirea vârstei de 65 de ani, un manager de instituție publică trebuie eliminat din sistem. Pot da exemple nenumărate. Sunt personalități marcante ale vieții culturale românești care au o autoritate profesională de necontestat și cred că pot să ducă și au demonstrat că, indiferent dacă au 65 de ani și trei luni sau 64 de ani și șase luni, că pot să conducă o instituție importantă în domeniul cultural. Există anumite amendamente cum că aceste persoane pot conduce instituțiile culturale, dar să zicem că proiectul de mangement poate fi făcut anual, în situația în care, din punct de vedere fizic, nu mai poate să-și continue activitatea anul următor, proiectul de management poate fi stopat”, a spus Gigel Știrbu.

El a subliniat însă că, în urma discuțiilor cu foarte mulți factori de decizie din domeniul artelor spectacolului și din domeniul managementului din cadrul instituțiilor de cultură, a ajuns la concluzia că aceste persoane „sunt persoane de o probitate profesională desăvârșită”. „Și, ca atare, cred că experiența acumulată într-o anumită perioadă de timp trebuie pusă în valoare și în slujba spectatorului și cetățeanului”, a spus Știrbu în timpul audierilor din Comisia de cultură a Senatului.

El a mai declarat pentru presă că, la ora actuală, Ordonanța 68 își produce efectele. „A trecut de Senat, a fost votată de plenul Senatului, se află la Comisia pentru Cultură din Camera Deputaților. Probabil în primă ședință, la începutul sesiunii viitoare, după 1 februarie, va intra în dezbaterea acestei comisii”, a spus Știrbu.

„Există anumite amendamente. Sunt anumite persoane care dețin funcții de conducere la nivelul instituțiilor pentru cultură din București sau din țară, persoane care au o mare autoritate profesională. Domnul Caramitru este un nume care poate fi adus în discuție. Doamna Dorina Lazăr este altul. Sunt mulți alții, care, de-a lungul timpului, au dat dovada vie a faptului că sunt anumite personalități în domeniul dumnealor. Și, pe lângă faptul că reprezintă personalități unanim recunoscute în domeniul dumnealor de activitate, au demonstrat faptul că sunt și foarte buni manageri în ceea ce fac. Acum, după o anumită experiență căpătată de-a lungul timpului, ar fi din punctul meu de vedere greșit să nu profităm de experiența domniilor lor, atât noi, cât și cei care consumă cultură în instituțiile pe care domniile lor le conduc. Conform acestei OUG, atunci când ar fi împlinit vârsta de 65 de ani, ar fi trebuit ca mandatul să le înceteze”, a mai spus ministrul Culturii.

Gigel Știrbu a mai spus că, în prezent, Ion Caramitru este „în plin mandat de manager” la Teatrul Național București. „Nu și-a terminat mandatul”, a spus Știrbu. El a ezitat să răspundă însă la întrebarea dacă, potrivit OUG, Ion Caramitru se află în prezent în ilegalitate, întrucât a depășit deja vârsta 65 de ani. Ion Caramitru are 71 de ani.

Pe de altă parte, în timpul discuțiilor de marți din Comisia de cultură a Senatului, senatorul PSD Alexandru Mazăre a spus că, de multe ori, Parlamentul a fost „obturat” în activitatea sa din cauza unor ordonanțe de urgență, cărora parlamentarii nu le înțelegeau urgența.

„Ăsta este unul din lucrurile pe care i le-am reproșat fostului ministru Barbu (…) Chiar această OUG, cea cu managementul instituțiilor de cultură. Acum veniți să ne convingeți pe noi folosind niște argumente pe care noi toți le-am adus domnului ministru Barbu. Am avut atunci o discuție cu maestrul Caramitru și cu maestru Mihăiță (George Mihăiță, directorul Teatrului de Comedie, n.r.) și cu mai mulți Toți am căzut de acord că nu putem să trimitem acei oameni pur și simplu în parc, să-și plimbe nepoțeii, să nu beneficiem în continuare de experiența și de expertiza lor, care nu poate fi negată și atunci domnul ministru Barbu a venit cu anumite argumente birocratice, făcea vorbire că ar fi anumite impedimente legislative, legislația muncii la nivel general ar impune scoaterea acestor oameni la pensie”, a spus senatorul Alexandru Mazăre.

Acesta i-a cerut actualului ministru al Culturii, Gigel Știrbu, să studieze cu exactitate această temă. „Suntem de acord cu tot ce ați spus, dar să vedem dacă ne putem încadra în prevederile legislației muncii”, a mai spus Mazăre.

În schimb, senatorul PSD Georgică Severin, președintele Comisiei de cultură din Senat, a spus că își dorește de la „acești mari maeștri” de peste 65 de ani mai multă regie și mai puțin ca aceștia să aibă „drept de semnătură pe bani”.

El a mai spus că este dificil să fie create în lege excepții: „Având în vedere că sunt atât de puțini oameni de valoare, noi nu putem să dăm o lege care să creeze o stare de excepție (…) Legea se referă la câteva sute de persoane care au aceste contracte de management cu toate instituțiile de la nivelul țării și atunci am putea să ne gândim ca o personalitate ca domnnul Caramitru, ca domnul Mihăiță, poate fi un excepțional director artistic, își poate manifesta plenar ideile în această zonă, dar legea trebuie să o avem unitară pentru manageri la nivelul întregii țări, pentru că altfel cineva poate să dea în judecată Ministerul Culturii, că de ce la TNB se poate, iar la Ansamblul de dansuri din Săliștea Gurghiului, nu, și va câștiga (…) E destul de dificil să creăm în lege excepții”.

De asemenea, senatorul Georgică Severin a spus că Senatul „a modificat proiectul inițial cu care a venit Ministerul Culturii în care se spunea că, în momentul în care au împlinit 65 de ani, pa”.

„Dacă îi prinde în mandat pot să și-l termine, dar, dacă au terminat mandatul, să continue din nou la 70 de ani… Creăm un precedent mult prea periculos. Nimeni nu-i împiedică pe acești mari maeștri să meargă pe valențele artistice, nu trebuie neapărat să fie cei care au dreptul de semnătură pe bani. Hai să fim serioși. Prefer să văd mai multă regie și mai puțin management de la aceste glorii”, a mai spus Georgică Severin.