„Va trebui să se întâmple după ce returnăm banii, când există un consens național pentru a înțelege importanța operei și a evita acuzele că dăm banii pentru această achiziție și nu în altă parte”, a declarat Lucian Romașcanu, pentru MEDIAFAX, răspunzând la întrebarea dacă statul este dispus să renegocieze pentru „Cumințenia Pământului”.
Ministrul Culturii spune că în perioada următoare vor fi contactați și proprietarii. Cât privește prețul, acesta a fost evaluat de către o comisie de specialitate la 5 milioane de euro, adică sub jumătate față de prețul negociat anul trecut.
„Îmi doresc în viitorul apropiat să luăm legătura. E o declarație de intenție, nu e o decizie luată. Să terminăm cu ce a mers, din păcate, prost. Opera este inestimabilă, este fără preț. Totuși tranzacțiile comerciale impun un preț. Nu se pune problema că „Brâncuși nu merită”, dar există evaluări care arată că prețul este de 5 milioane de euro”, a mai declarat Romașcanu.
În cadrul campaniei de susținere a subscripției naționale pentru achiziția operei lui Constantin Brâncuși „Cumințenia Pământului”, lansată oficial în luna mai 2016 de către Guvenul Cioloș și Ministerul Culturii, ar fi urmat să fie strânsă suma de șase milioane de euro.
Prețul pentru achiziția operei „Cumințenia pământului”, negociat de către Ministerul Culturii din vremea Guvernului Cioloș și actualii proprietari ai statuii, moștenitorii inginerului Gheorghe Romașcu, era de 11 milioane de euro. Suma de cinci milioane de euro ar fi trebuit să fie alocată de Guvern, iar restul de șase milioane de euro din colectă publică.
În cele din urmă tranzacția nu a mai avut loc, iar banii trebuie returnați anul acesta celor care au donat pentru opera de artă.