„Aici este îngrijorarea – că e posibil să fi cedat definitiv sau că, prin transmiterea acestui dosar, există riscul să fi oprit definitiv posibilitatea de a exploata vreodată resursele minerale de acolo”, a spus Romașcanu, într-o conferință de presă.
„Expunerea internațională și protecția internațională pot fi, cred, la un moment dat, foarte greu de întors în momentul în care ar putea exista o variantă de exploatare rezonabilă a resurselor”, a adăugat Romașcanu.
Ministrul Culturii a spus că este vorba despre o „chestiune care ține de modul în care te raportezi la resursele pe care le ai”.
„Roșia Montană era protejată oricum de legislația națională. Sigur că, odată ce ea devine obiect, sit UNESCO, internaționalizarea ei va face foarte grea exploatarea resurselor de acolo, probabil chiar dacă se va face cu apă extracția aurului”, a subliniat ministrul.
El a menționat că Guvernul trebuie să analizeze dacă, la momentul depunerii dosarului, au fost îndepliniți toți pașii procedurali premergători.
„Dosarul Roșia Montană de la UNESCO este o chestiune extraordinar de delicată. Din punct de vedere al Guvernului – și este o poziție exprimată și de domnul premier Tudose – trebuie analizat dacă în momentul depunerii dosarul respectiv a fost integral din punct de vedere al părții române. El fiind acceptat la UNESCO, sigur că a fost complet, dar trebuie să vedem dacă am îndeplinit toți pașii premergători pentru a fi transmis acolo”, a menționat ministrul Culturii.
Ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat, în septembrie, că dosarul Roșia Montană a fost depus „ilegal” la UNESCO, el acuzând faptul că există vicii de procedură legate de faptul că nu a fost aprobat de premierul Cioloș sau de Guvern, ci a fost trimis de un ministru.
„Vreau să vă informez că dosarul a fost depus ilegal, cum știți cu toții. Deci nu a fost aprobat de premierul Cioloș, nici de Guvernul României, ci a fost trimis de către unul dintre miniștri. Deci din acest punct de vedere există niște vicii de procedură”, a spus Meleșcanu.