Ministrul de externe al Franței: Toate elementele, reunite pentru o ofensivă militară puternică a Rusiei. Ambasadorul rus la UE: Rusia nu va invada Ucraina decât dacă este provocată

Ministrul de externe al Franței: Toate elementele, reunite pentru o ofensivă militară puternică a Rusiei. Ambasadorul rus la UE: Rusia nu va invada Ucraina decât dacă este provocată
Sursă foto: captură video
Publicat: 15/02/2022, 11:37
Actualizat: 15/02/2022, 12:33

Toate elementele sunt reunite pentru o ofensivă militară puternică a Rusiei în Ucraina, a estimat ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, într-un interviu la televiziunea franceză France 5. Ambasadorul rus pe lângă Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, susține însă că Rusia „nu va invada Ucraina decât dacă este provocată”.

„Există toate elementele pentru a fi declanşată o ofensivă puternică din partea forţelor ruse în Ucraina? Da, este adevărat, este posibil, aceasta este posibil rapid. Asta ne sare în ochi”, a spus Le Drien, arătând însă că nu are indicii despre o intervenţie iminentă a Rusiei.

„A luat preşedintele Putin decizii privind o operaţiune sau nu? După părerea mea, nimic nu indică asta în prezent”, a spus şeful diplomaţiei franceze, care a fost la începutul lunii februarie la București, unde s-a întâlnit cu miniștrii de Externe din Europa de Est și din statele baltice.

Le Drian spune că Putin vrea să împiedice Ucraina să aibă propria suveranitate, iar „dacă întâmplător suveranitatea, o parte din suveranitate sau din integritatea Ucrainei sunt puse în cauză de o intervenție semnificativă din partea Rusiei, atunci vor exista consecințe masive, sancțiuni masive”.

Însă, Franța nu i-a chemat înapoi pe cetăţenii aflaţi în Ucraina, față de alte țări ca Statele Unite. Le Drian a dat asigurări cetățenilor francezi că „la cel mai mic risc major, vom lua decizii imediate”. Momentan, oficialii francezi își sfătuiesc conaționalii să nu se deplaseze în Ucraina.

„Dacă ucrainenii lansează un atac împotriva Rusiei, nu ar trebui să fiţi surprinşi dacă noi contraatacăm”

Între timp, ambasadorul rus pe lângă Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, a declarat pentru The Guardian că Rusia „nu va invada Ucraina decât dacă este provocată”, reiterând mesajul pe care îl tot transmite Vladimir Putin.

„Dacă ucrainenii lansează un atac împotriva Rusiei, nu ar trebui să fiţi surprinşi dacă noi contraatacăm. Sau dacă ei încep să ucidă cu neruşinare cetăţeni ruşi oriunde, în Donbas sau în altă parte. Ceea ce vreau să spun prin provocare este că ei pot organiza un incident împotriva republicilor autoproclamate din Donbas, să le provoace, iar apoi, cu toate forțele, să le lovească, provocând astfel o reacţie a Rusiei, cu scopul de a evita o cotastrofă umanitară la frontierele sale”, a declarat Cijov.

Moscova ar plănui să filmeze un atac fals al Ucrainei asupra Rusiei drept pretext pentru o invazie, au dezvăluit oficiali americani

Amintim că Statele Unite au dezvăluit la începutul lunii februarie că Moscova ia în considerare înscenarea și filmarea unui atac fals al Ucrainei și aliaților săi asupra teritoriului separatist din estul țării, la granița cu Rusia, unde în ultimele luni au fost trimise 100.000 de trupe  rusești și echipament militar. Administrația Biden a avertizat că filmările de propagandă rezultate ar putea include „scene grafice ale unei explozii false înscenate cu cadavre”, scrie Washington Post, care a publicat în exclusivitate informația, citând un înalt oficial al administrației Biden vorbind sub anonimat.

Rusia a recrutat deja persoanele care ar participa în fabricarea videoclipul fals, iar serviciile secrete ruse sunt implicate în acest efort.

Întrebat în conferință de presă dacă poate confirma informația, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a răspuns: „Credem că Rusia va produce un videoclip de propagandă foarte grafic, care să includă cadavre și actori care să înfățișeze persoane îndoliate și imagini cu locații distruse, precum și echipamente militare în mâinile Ucrainei sau Occidentului, chiar până în punctul în care acest echipament ar fi făcut să arate ca și cum ar fi fost furnizat de Occident”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
De unde vin în România cele mai multe produse contrafăcute?