Potrivit ministrului de Externe Bogdan Aurescu, rechemarea ambasadorilor de la posturi s-a făcut deoarece aceștia și-au finalizat mandatul cutumiar de patru ani. Demnitarul a evitat, joi, să își prezinte opinia vizavi de eficiența mandatului ambasadorul României la Washington, George Maior.
„Chemarea ambasadorilor s-a făcut în funcție de procesul de rotație obișnuit al șefilor de misiuni care și-au terminat mandatul de patru ani de zile. Toți șefii de misiune rechemați atât anul trecut, cât și recent, și-au depășit deja mandatul cutumiar de patru ani, ba chiar unii l-au depășit unii cu unul sau chiar doi ani”, afirmă Bogdan Aurescu.
Ministrul de Externe mai afirmă că „mulți” dintre ambasadorii rechemați și-au făcut datoria foarte bine.
„Fiecare ambasador în parte este evaluat în funcție de performanțele individuale”, adaugă ministrul Afacerilor Externe.
Chestionat și în legătură cu modul în care s-a desfășurat mandatul lui George Maior ca ambasador al României în SUA, ministrul de Externe nu a oferit răspuns direct.
„Ambasada României la Washington are un colectiv foarte bun de diplomați. Anii trecuți au existat progrese evidente în ceea ce privește parteneriatului stategic cu SUA. Acest progres s-a datorat unui efort combinat al Centralei MAE, al misiunii diplomatice de la Washington și eforturilor deosebite pe care le-a depus președintele României în relația cu Statele Unite”, conchide Aurescu.
După rechemarea ambasadorilor de la posturi, s-a vorbit și despre ipoteza ca Bogdan Aurescu să îl înlocuiască pe George Maior, în funcția de Ambasador al României în SUA, ministrul de Externe dezmințind această ipoteză.