Ministrul de Externe despre evoluția țării: La 12 ani de la aderarea României la UE am trecut cu bine examenul de maturitate

Publicat: 26 08. 2019, 13:02

„În timpul scurt scurs de la instalare, am avut deja prilejul să vă întâlnesc, să discut cu mulți dintre dumneavoastră, să vă aud propunerile și sper cu prilejul aceste reuniuni să le aprofundăm și să le dezvoltăm. Vă mărturisesc profundul meu respect pentru activitatea pe care o depuneți în slujba României. Întâlnirea de astăzi (luni-nr.) nu este doar un moment de auto-analiză al sistemul Afacerilor Externe, este și o oportunitate de examinare a imaginii noastre în percepția altora, invitați străini, alte instituții, mass media, mediul de afaceri și chiar publicul larg. Reuniunea Diplomației din 2019 diferă de cele anterioare. Perioada scursă din 2019 până acum este profund marcată de președinția română a Consiliului Uniunii Europene. Președinția a generat în mod incontestabil rezultate remarcabile și o imagine pozitivă cu care ne mândrim. Și nu mă pot gândi la șansă mai bună de a ne onora potențialul ca țară. Este un succes care demonstrează capacitatea instituțională de concept, de organizare, de bilanț și viziune, de strategie și de tactică pe care România le-a dovedit. Acest succes s-a reflectat vizibil în plan extern. Și vreau să le mulțumesc dimplomaților pentru asta”, a declarat Ramona Mănescu, ministrul Afacerilor Externe la începutul deschiderii RADR.

Ministrul de Externe a afirmat că am trecut examenul de maturitate la 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană.

„La 12 ani de la aderare, am trecut cu bine examenul de maturitate. În ciuda neîncrederii, am vibrat rezultate pentru România și pentru Uniunea Europeană. Am demonstrat ca țară că se poate, că putem să fim foarte bine în prima linie a politicii europene, deși premisele de la care a pornit nu au fost favorabile României. Succesele noastre și ale comunității de care aparținem nu trebuie considerate un câștig permanent și asigurat. Ele nu trebuie să ne îndepărteze atenția de la conflicte și inegalități, de la riscuri și amenințări trans-naționale, de la anxietățile naționale sau internaționale care nu încetează să ne preseze. Societatea noastră trebuie să fie bine pregătită pentru a gestiona cu bine aceste provocări”, a adăugat Mănescu.

Ramona Mănescu și-a început discursul ținând un moment de reculegere pentru diplomatul Mihnea Constantinescu: „Nu aș putea începe fără a evidenția cu tristețe că de la ultima întâlnire anuală a Diplomației Române. ne-a părăsit Mihnea Constantinescu, unul dintre diplomații de marcă, un om desăvârșit și un mentor. Oameni ca domnul ambasador Constantinescu au construit o instituție monument a sserviciului public și ca respect pentru munca lor în diplomație trebuie să căutăm cu și mai multă îndemânare excelența în susținerea intereselor statului”.

Reuniunea Anuală a Diplomației Române are loc în perioada 26-29 august la București.