Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, și omologul său chinez au discutat demararea unui proiect de SECURITATE, în Eurasia, pe model NATO

Publicat: 26 07. 2024, 13:22
Actualizat: 26 07. 2024, 13:26

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, și cel al Chinei, Wang Yi, au discutat perspectiva construirii „unei noi arhitecturi de securitate în Eurasia”, propusă de preşedintele rus Vladimir Putin, ca alternativă la modelul euro-atlantic al NATO, informează vineri EFE.

Serghei Lavrov și omologul său chinez s-au întâlnit pentru a discuta construirea unui model de securitate în Eurasia, la inițiativa lui Vladimir Putin.

Proiectul „a fost propus de Rusia ca răspuns la blocarea mecanismelor euro-atlantice”, potrivit unui comunicat de presă difuzat de Ministerul de Externe rus după întâlnirea dintre cei doi miniştri, care a avut loc joi la Vientiane, capitala Laosului, unde se desfăşoară summitul miniştrilor de externe ai Asociaţiei Ţărilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Cu toate acestea comunicatul de presă al Ministerului de Afaceri din China nu menţionează acest aspect, informând doar că ambii miniştri „au făcut un schimb de opinii cu privire la chestiuni importante legate de pace şi securitate” şi pentru a întări cooperarea pentru „pace, stabilitate şi prosperitate regională” în Asia de Est.

Ministrul de Externe din China a precizat că încrederea politică dintre Beijing şi Moscova este „solidă şi stabilă” şi că ambele părţi „îşi  onsolidează” cooperarea strategică, reiterând dorinţa Chinei de „a se susţine reciproc” şi de „a proteja interesele cheie ale celuilalt„.

Ministerul de la Beijing a menționat că ce doi oficiali au vorbit despre aniversarea a 80 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, care va fi sărbătorită anul viitor:

„Victoria în cel de-al Doilea Război Mondial trebuie menţinută în comun şi viziunea corectă asupra istoriei celui de-al Doilea Război Mondial trebuie apărată”.

La fel, Beijingul mai menţionează – deşi comunicatul de presă difuzat de MAE rus nu face referire la aceasta – că Lavrov a felicitat China pentru rolul său în promovarea declaraţiei de reconciliere între facţiunile palestiniene, semnată recent în capitala Chinei, şi a arătat disponibilitatea Rusiei de a colabora la restabilirea păcii în Orientul Mijlociu.

Cele două declaraţii coincid în ceea ce priveşte apărarea mecanismelor ASEAN de ceea ce China descrie drept „sabotaj şi interferenţă din partea forţelor din afara regiunii„.

Pe lângă întâlnirea bilaterală, Wang şi Lavrov au mai avut o întâlnire trilaterală cu ministrul de externe laoţian, Saleumxay Kommasith, cu care au convenit să-şi extindă legăturile de transport, în special pe calea ferată.

Lavrov a mulţumit Chinei pentru iniţiativele sale „echilibrate” privind Ucraina

Totodată, Lavrov i-a mulţumit omologului său chinez pentru iniţiativele Beijingului de „a promova abordări care ţin cont de interesele tuturor părţilor implicate” în războiul din Ucraina.

„Lavrov i-a mulţumit omologului său (chinez) pentru atitudinea echilibrată şi consecventă a Chinei cu privire la criza din Ucraina şi a aplaudat iniţiativele Beijingului de a promova abordări care să ţină cont de interesele tuturor părţilor implicate şi care abordează cauzele fundamentale ale conflictului”, potrivit comunicatului de presă al MAE rus.

În schimb, comunicatul MAE chinez nu face referire specifică la războiul din Ucraina, remarcă EFE.

Miercuri, Wang a dat asigurări că ţara sa „va continua să joace un rol constructiv pentru (realizarea) unei încetări a focului şi reluarea negocierilor de pace” între Rusia şi Ucraina, considerând că „soluţionarea oricărei dispute trebuie realizată prin mijloace politice”.

Şeful diplomaţiei chineze a declarat că „atât Ucraina, cât şi Rusia au dat semne că sunt dispuse să negocieze la diferite niveluri”, deşi a recunoscut că „deocamdată condiţiile şi momentul încă nu sunt potrivite”.

FOTO: Profimedia