„Nu fac această declarație ca răspuns la mesajul transmis de la Cotroceni de președintele țării, ci pentru informarea tuturor românilor”, și-a început ministrul de Interne Carmen Dan explicațiile solicitate de președintele Klaus Iohannis, în legătură cu modul în care au fost gestionate violențele de la protestele de miercuri noaptea, de la Guvern, provocate de membrii galeriilor de fotbal.
Ministrul a enumerat de asemenea mai multe nume de jurnaliști și politicieni care au popularizat protestele pe Facebook, acuzându-i că au contribuit și la publicarea pe internet a numerelor de telefon și a adreselor de domiciliu ale unor miniștri, inclusiv ale lui Carmen Dan. „Ieri, pe 1 februarie, au fost promovate pe rețelele sociale (protestele), în special pe pagina Corupția Ucide. Am remarcat implicarea unor personalități publice, formatori de opinie sau membri ai unor partide politice. (…) Ne-am confruntat cu situații în care pe siteurile de socializare au fost postate numere de telefon și adrese de domiciliu ale unor miniștri, ceea ce a accentuat și mai mult presiunea străzii și a crescut gradul de emoție negativă. Respectivele informații erau protejate de Legea datelor cu caracter personal, cu toate acestea, ele au devenit publice. Și eu am fost una dintre persoanele care au avut telefonul blocat”, a spus Carmen Dan.
Ea i-a enumerat pe jurnaliștii Mircea Marian, Ovidiu Vanghele, Emilia Șercan, Cătălin Tolontan, pe Clothilde Armand și Nicușor Dan de la USR, pe deputatul PMP Robert Turcescu, dar și pe oamenii de radio și tv Andrei Gheorghe și Lucian Mândruță.
Valentin Jucan, membru al CNA, a avertizat printr-un comunicat de presă că ministrul Carmen Dan „își depășește atribuțiile punând la îndoială rolul fundamental al presei” și că „demonstrează necunoașterea art. 30 din Constituția României, referitor la libertatea de exprimare”.
„Dacă doamna Carmen Daniela Dan preferă comunicarea numai cu o anumită parte a presei, acceptând astfel și comportamentul acesteia, este o chestiune care ține exclusiv de capacitatea dânsei de a interacționa cu mass-media. (…) Declarațiile de tipul celor de astăzi, făcute de la pupitrul unui minister fundamental, nu au legătură cu normalitatea care ar trebui să existe între autoritățile statului și presă”, a mai declarat Jucan.
Liderii PNL Raluca Turcan, respectiv al PMP, Eugen Tomac, i-au cerut demisia ministrului de Interne, pentru cum a gestionat situația.
Carmen Dan a adus clarificări legate de anunțul de azi-noapte al SRI, care a arătat că a informat MAI în legătură cu violențele care urmau să aibă loc.
„Eu nu am primit informări cu privire la eventuale intenții de provocare a violențelor. Aseară, între 19.43 și 22.55, în mijlocul protestelor, secretarul de stat Viorel Ștefu și șeful poliției Bogdan Despescu au primit mesaje SMS din partea unui ofițer SRI în care se face referire exclusiv la posibila prezență la protest a anumitor persoane, în general activiști care participă constant la activități de acest gen, precum și prezența unor membri ai galeriilor, la modul general. Datele SMS nu semnalau riscuri de tulburare a ordinii publice, intenția de a denatura caracterul manifestației, respectiv dacă persoanele în cauză urmau să desfășoare acte de violență și nici dacă aveau asupra lor mijloace pe care să le utilizeze în acest scop”, a explicat Carmen Dan.
Ea a arătat că informațiile primite de la SRI „erau de notorietate publică, cunoscându-se că în apropierea protestelor avea loc o partidă de handbal. Informațiile erau cunoscute de MAI. Nu au fost informații inedite din partea SRI. Era de notorietate faptul că la clubul Dinamo, situat la 1,5 km de Piața Victoriei, se desfășura meciul de handbal Steaua-Dinamo, unde au particpipat aproximativ 1.500 de spectatori. După meci, grupurile de suporteri s-au dispersat și unele au venit pe cont propriu la protest. Acest lucru a făcut imposibil controlul și stoparea apariției lor la proteste, necomportându-se unitar ca un grup organizat. Nu puteam solicita blocarea suporterilor în sala de sport Dinamo, în contextul în care comportamentul acestora nu se situa în afara legii. Blocarea lor ar fi fost o încălcare a legii. Ulterior, unii suporteri s-au regrupat și au fost identificați”, a spus Carmen Dan.
Ministrul de Interne a mulțumit cetățenilor care au protestat la Guvern în mod pașnic. „Sunt în mod sigur niște vinovați. Acești oameni care au încercat să zdruncine România vor fi identificați și vor răspunde în fața legii. Adevărul trebuie aflat indiferent de cât de dureros este”, a mai spus ministrul de Interne.
Carmen Dan a arătat că miercuri seara aproximativ 200.000 de persoane au protestat în toată țara, iar la protestul de la București au participat efective mobile de jandarmi din toată țara – 150 de la Craiova, 110 de la Constanța, 100 de la Bacău și 50 de la Brașov. În total, au fost implicate 7.724 de forțe de ordine, dintre care peste 3.300 de jandarmi, la București fiind în misiune 1.567 de forțe de ordine, dintre care 1.156 de jandarmi.
„Manifestația a decurs în condiții de normalitate până în jurul orei 1. Atunci, un grup de persoane situat la intersecția Iancu de Hunedoara cu Piața Victoriei a inițiat confruntări cu jandarmii, aruncând cu petarde, sticle și alte obiecte în aceștia. Forțele de ordine nu au răspuns provocării și au cerut protestatarilor pașnici să se delimiteze de grupurile violente. Inițial s-a încercat dialogul cu manifestanții violenți. S-a acționat în mod gradual, prin utilizarea progresivă a mijloacelor din dotare, ajungându-se în final la utilizarea gazelor lacrimogene. Pompierii au intervenit imediat pentru stingerea incendiilor”, a explicat Carmen Dan.
Ea a arătat că au fost incendiate un panou publicitar, coșuri de gunoi și indicatoare rutiere și că mai multe persoane aveau asupra lor substanțe inflamabile, unele puse în sticle incendiare, materiale pirotehnice, precum și arme albe.
Azi-noapte, în București au fost reținute 79 de persoane la protest. Polițiștii, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, au deschis un dosar penal pentru deținere de droguri de mare risc, ultraj și tulburarea ordinii publice, restul de 78 de reținuți având dosare penale pentru ultraj și tulburarea ordinii publice. Au fost de asemenea aplicate patru amenzi de câte 100 de lei și un avertisment scris.
În urma confruntărilor, 8 jandarmi și 4 protestatari au fost răniți, însă nicio persoană nu a avut nevoie de internare în spital.