Ministrul de Interne, Lucian Bode, a susținut marți, 16 februarie, că dorința sa este ca TAROM să devină o companie eficientă, acesta punând în aplicare diferite măsuri în timpul mandatului la șefia Ministerului de Transporturi care sunt continuate de Cătălin Drulă.
Fostul ministru al Transporturilor a reamintit faptul că a fost început procesul de restructurare al companiei „Transporturile Aeriene Române”.
„Într-o situaţie dificilă pentru tot ce înseamnă sectorul aerian, într-o situaţie în care TAROM-ul nu se simţea bine nici înainte de pandemie, am reuşit să menţinem această companie pe piaţă, am pornit restructurarea acestei companii. (…) Faptul că vor fi reduse cu aproximativ 800 de funcţii în TAROM ar rezulta o economie de aproximativ 5%”, a declarat Lucian Bode, la Palatul Parlamentului.
De asemenea, acesta a subliniat faptul că pentru eficientizarea companiei sunt necesare mai multe măsuri, printre care și modernizarea flotei.
„Sunt câteva decizii pe care le-am luat şi pe care înţeleg că domnul Drulă le continuă şi bine face. Are consultant extern (…), ceea ce este foarte bine, şi am convingerea că această companie naţională va fi salvată. Îmi doresc să avem o companie aeriană de transport românească”, a precizat fostul ministru al Transproturilor.
Pe 15 februarie, situația în cadrul companiei TAROM era una foarte tensionată după ce CEO Mihăiță Ursu i-a anunțat pe angajați că este sistată acordarea/plata tuturor drepturilor prevăzute în Acordul Colectiv nr. SG 8614/1.10.2019 până la încheierea unui contract colectiv/nou acord, „cu condiția ca acestea să fie prevăzute într-un astfel de act”.
Potrivit adresei unei circulare transmise de CEO Mihăiță Ursu, „vor fi acordate/plătite doar drepturile ale căror valori sunt prevăzute în mod expres în contractele individuale de muncă (de ex. pentru personalul aeronautic civil navigant)”.
Surse GÂNDUL.RO ne-au declarat, ÎN EXCLUSIVITATE, că situația în care se află angajații companiei TAROM este din ce în ce mai dificilă, iar salariile – dar și alte drepturi – sunt în aer.
„Salariile nu s-au dat, nu s-au plătit CAS si Pilonul 2/3 și nici diurnele pe luna ianuarie”, dezvăluie surse din interiorul companiei.
Potrivit acestei circulare, ”având în vedere necesitatea formalizării acordului de voință dintre partenerii sociali cu privire la continuarea aplicării Acordului colectiv nr. SG 8614/01.10. 2019 pe toată durata stării de alertă, precum şi încă 90 de zile de la încetarea stării de alertă”, angajatorul a comunicat organizațiilor sindicale constituite la nivelul C.N.T.A.R. TAROM S.A. draftul unui Acord privind drepturile tranzitorii ale salariaților, valabil până la încheierea unui nou contract colectiv de muncă la nivel de unitate, dar nu mai târziu de 90 de zile de la încetarea stării de alertă. (MAI MULTE DETALII AICI)