Prima pagină » Știri » EXCLUSIV. Ministrul propus al Muncii, Violeta Alexandru, la Gândul LIVE: Sistemul public nu dorește eficiență. Pensiile vor crește de la 1 septembrie. În privința dublării alocațiilor, vom respecta legea

EXCLUSIV. Ministrul propus al Muncii, Violeta Alexandru, la Gândul LIVE: Sistemul public nu dorește eficiență. Pensiile vor crește de la 1 septembrie. În privința dublării alocațiilor, vom respecta legea

EXCLUSIV. Ministrul propus al Muncii, Violeta Alexandru, la Gândul LIVE: Sistemul public nu dorește eficiență. Pensiile vor crește de la 1 septembrie. În privința dublării alocațiilor, vom respecta legea

Ministrul propus al Muncii, Violeta Alexandru, a acuzat dur la Gândul LIVE rezistența la întâmpinare venită dinspre oamenii din minister și din instituțiile subordonate acestuia. În interviul dat Emmei Zeicescu, doamna Alexandru a vorbit și despre scandalul liftierei, acolo unde a regretat doar că a comunicat prost, dar și despre șansele Dreptei de a o învinge în București pe Gabriela Firea. 

Despre munca la stat versus munca la privat

„Prin tot ceea ce facem în fiecare zi trebuie să le arătăm românilor noștri că administrația publică îi respectă. Ei nu pleacă doar pentru salarii, cât despre e vorba despre ceea ce înseamnă gradul de civilitate. De tot ceea ce înseamnă accesul la educație, la sănătate.

Vineri, la ora 2, se închide programul în sectorul public. La privat nu e așa. Faptul că în acest moment condițiile de muncă sunt avantajoase pentru stat înseamnă că populația așteaptă servicii de calitate. Din păcate, e încă un caz care s-a soldat cu un deces. De aceea să-i aducem acasă, să-și ducă viața alături de familie, de prieteni, departe de pericole. Nu am soluții miraculoase. Trebuie să ne facem treaba în fiecare zi. Românii se vor convinge dacă vor vedea că cei din administrație își fac treaba, dacă se întoarce spre ei cu o atitudine civilizată.”

Am deranjat sistemul, simt asta!

„Săptămâna trecută povesteam despre formularul A1, un formular de care un român are nevoie când merge în străinătate pentru a evita dubla impozitare. E un calvar să-l obții. Sigur că avem soluții, dar totul e o luptă cu administrația ca să ajungem la acest lucru. Să nu credeți că mi-e ușor, dar nu e vorba despre mine, eroul. Soluția e să nu renunțăm. Eu văd deja niște rezultate în trei luni de mandat. Sistemul public nu dorește eficiență, pentru că atunci când ai niște criterii, se văd niște minusuri în sistem, că vezi persoane care populează fără să aducă o contribuție. Acest val al plângerii, dar și în privat e greu. Da, am deranjat, simt asta, cine ține pasul cu acest ritm se vede, cine nu, se ocupă cu a lua frânturi din minister și a le trimite în cealaltă parte.

Formularul A1 e un exemplul unei administrații care știe că are probleme, dar nu le rezolvă. E un formular pentru care ai nevoie de 18 hârtii, pe care administrația le putea obține din alte surse: de la ANAF, de la Casa de Pensii. Fiecare instituție e stat în stat cu baza sa de date. În mai puțin de o lună am reușit să conectez toate instituțiile din minister la Revisal, la baza de date cu salariile angajaților. Nu comunică între ele bazele de date, e o chestiune de rezistență în a împărtăși cu altă instituție. Din tot soiul de motive. Într-o lună și jumătate, depășind un munte și jumătate de nu se poate, am reușit să conectez toate instituțiile la Revisal.

Când începi să face niște schimbări, precum cele de la Casa de Pensii, apare reacții de genul: „Noi luăm microbi de la pensionari”. Dar dacă nu-ți place să lucrezi cu oamenii. Îți arată că sistemul nu vrea să interacționeze cu beneficiarii. Sursa problemei e lipsa de performanță din administrație, lipsa de răspundere pentru management, lipsa de management pentru selectarea acelor persoane potrivite pentru fișa postului. Dacă nu-ți selectezi oameni buni care să lucreze cu pensionari, care să le explice oamenilor problemele cu care se lovesc, atunci nu ai ce căuta acolo”

Despre scandalul liftierei: Am comunicat prost

„Poate că a fost o eroare de comunicare, dar pe fond nu cred că am greșit în decizia pe care am luat-o. Nu am nimic cu nimeni, eu sunt chemată să gestionez banii publici, nu e liftul meu personal. În momentul în care ISCIR îmi spune că liftul nu are nevoie de o liftieră, în momentul în care sunt chemat să evaluez un contract, având că eu nu sunt genul de politician căruia să i se deschidă ușa, trebuia să iau o decizie. Poate nu a fost cea mai inspirată comunicare, dar eu îmi asum deciziile de management, dar mi-au fost reproșate. Nu am nimic cu doamna respectivă. Nu am întrerupt contractul imediat, i-am dat o perioadă de o lună, ca să se organizeze și ea. M-am asigurat că liftul poate circula și singur”

Noi nu avem soluții pentru românii de afară

„Aș vrea să-mi spun că trebue să plecăm de la această dramă (cazul tânărului din Singureni, ucis în Germania. n.red), e o tragedie care s-a petrecut pentru familie. Nu e doar o lipsă a locurilor de muncă a anumitor zone, e o și o incapacitate a instituțiilor care sunt plătite pentru a-i ajuta pe acești oameni de a o face. Și mă refer aici și la AJOFM-uri, instituții care doar așteaptă, ridică din umeri, în loc să aibă o atitudine proactivă. De aici și schimbările profunde pe care le fac în această instituție. Trebuie să ieși din birou, să-ți placă ceea ce faci. Mulți oameni nu sunt înregistrați în bazele noastre de date pentru că nu au încredere în AJOFM-uri. Este greu, dar hai să ne apucăm să găsim și soluții. Ce trebuie făcut? Pentru cei care își caută un loc de muncă trebuie să avem un AJOFM care să-i ajute, care să le ia doar datele și să le bage într-o bază și apoi să se facă că îi ajută. Cred că înăsprirea a condițiilor pentru aceștia care depășeșc acest număr de ani și care sunt dependenți este o soluție. Există categorii care s-au obișnuit să fie dependenți de sprijinul statului, pentru unii aceștia se justifică. Sunt atât de pestrițe cauzele încât să spun că e doar interes electoral. Eu cred că AJOFM-urile nu au făcut destul, eu cred că nu sunt deloc conectate la piața forței de muncă calificată. Inclusiv cu românii din afară. Noi nu facem nimic instituțional. Toate acestea care sunt aruncat aici-colo îți arată că noi nu avem o politică coerentă pentru românii de afară”

Șefii din instituții din Minister s-au îmbolnăvit brusc în ultimele zile, când le-am cerut răspunsuri

„Eu personal și PNL în niciun caz nu dăm altă răspuns că trebuie să încurajăm munca. Avem la capătul celălalt o întreagă categorie care nu este numeroasă: 170.000 de persoane care sunt dependenți de ani de zile de resursele publice. Trebuie să ajungă acolo unde e o nevoie reală. Îmi dau seama că ar trebui  ă fac un recensământ al tuturor șefilor de instituții care s-au îmbolnăvit brusc în ultima vreme. Dacă e aglomerat acum la doctori, sunt ai mei de la Muncă. Mă pregătesc să le cer niște răspunsuri concrete, nu plec de la premisa că trebuie să-i dau afară, dar să le cer niște rezultate. Cei care își fac treaba, trebuie să știe că au un aliat în mine, în PNL. Se vede cu ochiul liber că ne păcălim”.

Despre trecerea alocațiilor pe vouchere

„Doamna ministru știe cum știm toți că banii de alocați să fie băuți, pe țigări, pe jocuri de noroc. Din păcate, acolo copii rămân fără beneficiile alocațiilor. Ei nu beneficiază de sprijnul pe care trebuie să-l primească. Dacă ne prefacem că nu înțelegem. Nu toți beau, și eu am un copil, și dumneavoastră aveți un copil. Ceea ce mă interesează e ca banii din alocații să ajungă la copil. Dreptul de a primi alocație, e un drept prevăzut în Constituție. Constituția nu vorbește despre forma în care să ajungă alocația. Fiind vorba despre Constituție, nu poți să îngrădești dreptul copilului de a primi alocație, dar poți gândi un sistem prin care să eviți ca banii să fie cheltuiți pentru altceva decât cele necesare copilului. Este o variantă care să excludă ca banii să ajungă pe alcool, jocurile de noroc. Nu vom ajunge la o soluție care să fie mulțumitoare, dar am convingerea că fiecare părinte știe ce e mai bine pentru copilulul său. Alcoolul nu poate să fie benefic copilului, la fel, țigările.”

Despre dublarea alocațiilor de la 1 august: Vom respecta legea!

„Alocațiile vor crește, conform legii, noi le-am prorogat până în august, nu sunt în măsură să apreciez dacă e bine sau…. Dar și acum când discutăm, alocațiile sunt mărite cu rata inflației. De la 1 august va fi rectificarea de buget și am prevăzut acest termen pentru intrarea în vigoare. Banii sunt prevăzuți pentru creșterile pensiilor în buget, pentru alocații, legea a venit după adoptarea bugetului. Faptul că am pus un termen, vă arată că vom prinde banii în rectificare. Voi respecta legea, este în vigoare”.

Despre creșterea pensiilor: Banii sunt prevăzuți în buget

„Sumele prevăzute pentru creșterea pensiilor sunt prevăzuți în buget. Conform legii, la 1 septembrie. Faptul că se propagă în spațiul public zilnic, dar oare s-or mări, arată doar că PSD cu asta se ocupă. Am spus clar: pensiile vor crește! Nu va fi o nouă lege a pensiilor, dar vom face niște modificări. Sunt decizii ale Curții Constituționale care ne obligă la modificări. Eu aplic legea așa cum este.

Eu sunt un om care ține mult la corectitudine, empatizez cu pensiile și cu situația celor care nu au desfășurat pe întreg stagiul de cotizare. Dar am datoria să mă uit la cei care s-au trezit, care au stagiul complet de cotizare. Să mă asigur că între cei care au muncit un număr mai mic de ani și cei care au muncit zi de zi să existe o diferență. Pentru mine primordial este să primească respect cei care au muncit în fiecare zi”

Despre pensiile speciale: Nu văd niciun motiv pentru care cine e special

” Legea privind eliminarea pensiilor speciale a trecut prin Parlament, PNL e convins că singurul criteriu care trebuie să conteze în stabilirea unei pensii să fie cel al contribuitivității. Nu văd niciun motiv pentru care cine e special. Militarii au o tradiție, de la Cuza, care beneficiază de anumite condiții, sunt militarii. Nu cred că trebuie să ierarhizăm această zonă în funcție de cum valorizăm noi munca noastră. Pentru cât muncești, pentru atât primești pensie.”

Despre candidatura la Primăria Capitalei

„Nu s-a stabilit, urmează să se stabilească, ne vom uita pe sondaje. Nu e vorba dacă ne-ar interesa sau nu, ci să depășim orice preferință personală, ci să ne uităm la șansele pentru a face o schimbare în Capitală. Eu cred că ne trebuie un om capabil să scoată Bucureștiul din starea de faliment. Ca să ajungem acolo trebuie să învingem pe Gabriela Firea și o vom învinge. Bucureștiul este mizerie. Ne trebuie un om care să știe management. Cu de toate. Trebuie să luăm o decizie pe argumente bazate de eficiență. Am încredere că Dreapta nu va fi fărămițată, dar o să vă rog să-mi permiteți să cred că putem avea un candidat PNL care să se așeze la masa discuțiilor cu ceilalți candidați. Noi ne-am înțeles greșelile, dar le-am înțeles foarte bine și suntem conștienți de ceea ce trebuie să facem mai departe. Decizia candidatului comun…. punem pe masă toate argumentele care să depășească toate orgoliile. Cine are forța să ducă campania electorală, dar mai ales după campanie, mi se pare crucial pentru bucureșteni să trimiți acolo pe cineva care să știe ce face. PNL stă foarte bine în București, dar asta nu înseamnă că mi-am pierdut capul.”

 

 

 

Citește și