Ministrul Educației: Când cadrul didactic impune materiale auxiliare este fraudă și evaziune fiscală
Ministrul Educației, Remus Pricopie, afirmă că în învățământ nu există doar frauda de la examen și că fraudă și evaziune fiscală este și atunci când cadrele didactice impun anumite materiale auxiliare, el spunând că e „inadmisibil” să se ceară fondul clasei, acesta fiind opțiunea fiecărui părinte.
Prezent, luni, la Ploiești, unde a participat la deschiderea anului școlar la un colegiu din oraș, ministrul Educației, Remus Pricopie, a afirmat, întrebat fiind ce mesaj are pentru părinții care sunt nevoiți să dea bani la școlile de stat, că acest lucru este „inadmisibil”.
În acest context, Remus Pricopie a catalogat drept „fraudă” și „evaziune fiscală” decizia unor cadre didactice de a impune elevilor materiale auxiliare.
„Legea este aceeași pentru toți. Cine nu înțelege să respecte legea… Nu vorbim doar de frauda de la examen. Este aceeași fraudă în momentul în care încerci să impui anumite auxiliare. Când cadrul didactic încearcă să impună anumite auxiliare este tot fraudă. Ca să nu mai vorbim de faptul că este și evaziune fiscală”, a spus Remus Pricopie.
În ceea ce privește „fondul clasei” sau „fondul școlii” pe care părinții în plătesc în multe unități de învățământ, ministrul Educației a spus că o astfel de cotizație trebuie să fie opțiunea părinților, și nu o obligație.
„Este inadmisibil atunci când se solicită bani la școală, așa-zisul fond al clasei, dar de fapt nu sunt bani fiscalizați, nu există chitanță, nu există transparență, iar fondul clasei trebuie să fie un instrument care ține de opțiunea fiecărui părinte. Eu am doi copii, ambii în școlile din România, de stat. Ca părinte pot să iau decizia să contribui cu ceva, dar sub nicio formă nu mă poate obliga”, a spus Remus Pricopie.
În acest context, Pricopie a adăugat că, deși nu a făcut publice toate schimbările de personal din Ministerul Educației, inspectorate școlare sau școli, au fost situații în care a făcut astfel de schimbări pe motiv că oamenii nu și-au făcut datoria.
El a dat ca exemplu faptul că a schimbat-o din funcție pe directoarea unei școli „din nordul țării”, după ce comitetul de părinți i-a scris ministrului pe Facebook, iar aspectele sesizate de părinți s-au confirmat.