Ministrul Educației: Dacă cei care vor să fie directori de școli vor continua să fie împiedicați să se înscrie la concurs, nu vom ezita să apelăm la autorități

Publicat: 20 09. 2016, 12:53
Actualizat: 11 10. 2016, 11:32
„Am aflat că, fie prin faptul că nu le sunt puse la dispoziție documentele necesare, fie prin forme psihologice mai subtile, se încearcă determinarea candidaților de a nu se înscrie la acest concurs. Fac apel la toate școlile să pună la dispoziție toate documentele școlare, iar dacă vom primi în continuare mesaje prin care aflăm că cei care vor să se înscrie sunt împiedicați, nu vom ezita să apelăm la autorități”, a spus ministrul Educației.
 
Mircea Dumitru a specificat și că speră că mesajul pe care vrea să-l transmită să fie înțeles foarte clar, acela că își dorește pentru școli manageri care să pună pe primul plan interesul elevilor și al instituției, fără niște administrații politizate. 
 
„Peste 1300 de profesori s-au înscris deja la concurs, le urăm tututor succes. Vom face toate demersurile legale pentru ca în această toamnă, după 8 ani, să avem un concurs corect organizat”, a mai precizat ministrul. 
 
Săptămâna trecută, Comisia de Învățământ a Senatului, condusă de Ecaterina Andronescu, a introdus o modificare legislativă pe Legea Educației prin care ar putea fi amânate concursurile pentru posturile de directori din școli, până vara viitoare, deși ministerul a programat competiția pentru această toamnă. „Concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și de director adjunct se organizează numai după finalizarea semestrului II, la începutul noului an școlar”, prevede un aliniat nou la articolul 257 din Legea 1/2011, indrodus ca amendament de Comisia de Învățământ a Senatului, condusă de Ecaterina Andronescu
 
Amendamentul a fost adus unui proiect de lege care nu are nicio legătură cu managementul școlilor. Este vorba de PLX 127/2016, inițiat de deputatul PSD Andrei-Valnetin Sava, care vizează modificarea art 352 alin.(1) din legea Educației Naționale nr.1/2011, unde este reglementată consilierea în carieră a elevilor.
 
Modificarea privind concursurile pentru posturile de directori școlari apare doar în anexă, unde sunt trecute în mod explicit modificările legislative: „În cadrul dezbaterilor s-au formulat amendamente care, supuse votului, au fost adoptate și se regăsesc în anexa ce face parte integrată din prezentul raport. În urma dezbaterii, Comisia a hotărât, cu majoritate de voturi, să adopte un raport de admitere cu amendamente. Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport supune spre dezbatere și adoptare plenului Senatului raportul de admitere cu amendamente admise și proiectul de lege”, se arată în raportul Comisiei de Învățământ care ar urma să intre în plenul Senatului luni, acesta fiind cameră decizională.
 
Contactată de MEDIAFAX, Ecaterina Andronescu a confirmat existența modificării legislative: „Există o asemenea lege în Parlament, dar nu știu când se va vota, când o să o pună pe ordinea de zi Biroul permanent al Senatului”.
 
Controversele au escaladat, însă, atunci când liberalii au acuzat falsificarea semnăturii unui senator PNL pe raportul privind modificarea Legii Educației, anunțând că vor să depună plângere penală. Conducerea PNL a făcut această recomandare în contextul în care senatorul Dumitru Oprea susține că nu a participat la ședință și nu a semnat raportul privind inițiativa PSD pentru amânarea concursurilor de directori de școli. Liberalii vor cere și retrimiterea la Comisia de învățământ a inițiativei menționate.
 
Senatorul PNL Dumitru Oprea a declarat, vineri, pentru Mediafax, că nu a semnat raportul privind inițiativa PSD pentru amânarea concursurilor de directori de școli, insistând că proiectul a fost discutat fără a fi pe ordinea de zi a comisiei de învățământ.
 
La rândul său, Ecaterina Andronescu a recunoscut că Oprea nu a participat la ședința Comisiei, dar susține că nu știe cine a semnat raportul pe proiectul prin care se amână concursul de directori de școli în locul senatorului, iar despre plângerea penală cu care amenință liberalii a spus că „trăim vremuri în care oricine poate să spună orice”.
 
„Trăim în vremurile acestea în care oricine poate să spună orice, dar absolut orice și să arunce zoaie peste oricine. Eu pot să vă spun ceea ce știu: s-a terminat ședința de comisie, s-a întocmit raportul, am semnat pentru calitatea mea de președinte de comisie și rămăsese să se ia semnătura pentru poziția de secretar. Raportul putea să ajungă în plen și fără semnătura secretarului și plenul este suveran. Domnul profesor Oprea nu a fost la acea ședință, vă confirm acest lucru”, a declarat Ecaterina Andronescu, chestionată de jurnaliști în legătură cu scandalul creat în jurul amendamentului de amânare a concursului de directori de școli.
 
Andronescu a mai declarat că ideea amânării concursului a apărut din sesizările venite din teritoriu și că la ședința comisiei de învățământ unde a fost dezbătută situația a fost majoritate și „absolut nimeni nu a spus că este potrivită organizarea acestei competiții acum”. Ea a mai spus că organizarea competiției în această toamnă ar bulversa anul școlar și că la baza amendamentului privind amânarea sa nu stă niciun interes politic.
 
„Ideea mea a fost să încercăm să introducem în legislație ca aceste concursuri de directori să fie organizate în vacanță, să nu bulversăm anul școlar. Propunerea mea este ca directorii să nu mai fie numiți nici de minister, nici de inspectori, de forțe care ar putea avea interese politice, ci să fie aleși de consiliile profesorale ale școlilor pe baza unor proiecte de management. Cine vrea să facă o acuzație de interes politic n-are niciun fel de suport și niciun fel de argument”, a mai susținut Andronescu.